Hälsa och mat som medicin mariasfeelinggoodlife.se

Hälsa och mat som medicin mariasfeelinggood.se

Mat som medicin mariasfeelinggoodlife.se

 

Kan mat vara medicin?

Mat och hälsa det är ämnen som har blivit min passion på senare år. Mat för mig ska vara näringsrik och fri från onödiga tillsatser. För jag är helt övertygad om att maten vi äter påverkar vår hälsa på många plan. Jag tror dessutom att vi faktiskt har valet att äta oss friska och starka. Maten vi äter kan nämligen fungera som vår medicin helt enkelt.

Dyrt med bra mat?

Men hur enkelt är det att hitta bra mat? Dessutom att göra de där bra valen som leder till att vi mår bra.Det är något som jag ofta funderat över. Hälsa kostar och jag har full förståelse för att många inte känner att de har råd. Med en familj med barn och många utgifter till exempel kan det vara svårt. Om man dessutom lever ensam med barn så kan det kännas nästan omöjligt att få ihop det. Jag vet för jag har själv varit där och jag minns allt för väl hur det var.

Men hade jag vetat då vad jag vet idag så hade jag nog i alla fall försökt. För jag tror nämligen att det vi lägger på vår hälsa idag är det vi får tillbaka i morgon. Om vi tar väl hand om oss så kommer vi att ha en starkare och friskare kropp längre fram. Så det är bara att välja vilken framtid man vill ha.

 

Planera och laga mat efter säsong

Jag tror egentligen inte heller att all hälsosam mat alltid behöver vara så dyr. Om man bara planerar väl och lagar mat efter säsong. Det finns massor av tips i böcker och på nätet på hur man lagar billig och hälsosam mat. Klicka här för lite tips. Om man dessutom låter bli att köpa godis och kakor som egentligen bara är tomma kalorier.Så gör vi både vår hälsa och ekonomi en stor tjänst.

Varför är det så viktigt att göra rätt val då?

Jo för det är så att vi i västvärlden blir sjukare och sjukare trots vår fina sjukvård och höga levnadsstandard. I vårt samhälle så ökar även vår psykiska ohälsa och sjukskrivningarna bara växer och växer.

Vi borde ju egentligen ha alla möjligheter till ett långt friskt och lyckligt liv. Ändå behöver många av oss medicinering mot diabetes och högt blod tryck. Många drabbas av hjärtkärlsjukdomar stroke och depression. Till och med barn utvecklar numera sjukdomar som förr bara drabbade vuxna. Visst är det galet?

 

Valet är ditt

Men vi har själva möjligheten att vända den trenden och göra bättre val av mat. Med mera grön och skön mat och mat utan en massa tillsatser.Kan du förhindra att du dina barn eller barnbarn blir sjuka. Det här är väldigt intressant och jag tror att vi måste lära oss att börja se mat som medicin.Vi måste börja inse att mat är inte bara något som vi stoppar i oss för att bli mätta.

Välj rätt bränsle

Visst är det märkligt att vi ofta är så dåliga på att ta hand om vår hälsa genom att äta hälsosamt? Jag vet för jag har själv varit där och kan också trilla dit ibland även om det inte är lika ofta nuförtiden. Frestelserna är många och så lätt tillgängliga.

Men tänk så konstigt för samtidigt som vi själva kan stoppa i oss skräpmat. Som vi egentligen vet inte alls är så bra för oss. Så är vi samtidigt väldigt noga med våra husdjur att de ska få den mat som passar deras kroppar.

För att inte tala om våra bilar för vem skulle väl tanka bilen med fel sorts bensin? Inte så troligt eller hur? För då skulle den ju inte funka och hemska tanke! Kanske till och med gå sönder. Men vi tänker inte på att det är samma sak med oss själva. Utan rätt sorts bränsle i våra kroppar så fungerar inte våra kroppar optimalt. Då blir vi lätt sjuka och mår inte bra varken fysiskt eller psykiskt.

 

Bra mat lika med bra hälsa

Men vet ni vad som är så fint? Det är ju att med rätt bränsle så mår vi toppen. Då behövs inte heller en massa dyra mediciner och kosttillskott för att förebygga sjukdomar i kroppen.

Men det är helt upp till oss själva hur vi vill må nu och i framtiden. Men det som krävs däremot att vi ändrar vår attityd till vad som är mat. Dessutom en vilja att ändra på den kost vi tidigare ätit som gör oss sjuka.

Ge dig själv och dina nära något fint

Genom att ändra till nya mer hälsosamma kostvanor. Så ger vi oss själva och de vi kanske lagar mat åt något väldigt fint. Nämligen starka och friska kroppar och du…. Vi blir dessutom både smartare och gladare. För hälsosam mat främjar en balanserad tarmflora. Den i sin tur stärker våra hjärnfunktioner bra va?

Handen på hjärtat så vet vi väl alla vad vi ska äta och inte äta egentligen? Det finns väl ingen som skulle påstå att godis kakor och läsk är bra för hälsan eller hur?

De flesta av oss inser väl också egentligen att grönsaker och frukt. Dessutom mat lagad med bra näringsrika råvaror utan en massa tillsatser. Är det bästa för att bygga en stark och frisk kropp.   

 

Surkål med gurkmeja

Probiotika

Med en kost som dessutom tillför kroppen probiotika form av fermenterad kost. Som mina favoriter kefir och mjölksyrade grönsaker till exempel så ger du kroppen en extra boost med hälsosamma bakterier.

Som hjälper den att göra det bästa av din nya hälsosamma kost. Med massor av grönsaker nötter och frön tillför du också kroppen massor av olika slags fibrer. Som är mat till de goda bakterierna i din tarm. Om du inte upptäckt den tidigare så är du varmt välkommen att besöka min sida mariasfeelinggood.se om fermenterad mat. Där finns det massor av recept och tips om man blir sugen på att testa fermentering. 

Här har du tips på andra så kallade superfoods som boostar din kropp. Med vitaminer mineraler fibrer och fetter som är bra för din  kropp

Superfoods

 • Avokado
 • Ingefära
 • Gurkmeja
 • Vitlök
 • Rödbeta
 • Spenat
 • Grönkål
 • Nötter o frön
 • Kokosolja
 • Olivolja
 • Blåbär
 • Lingon

Antiinflammatorisk kost

 Ja listan kan väl göras hur lång som helst men de här brukar nämnas mest. När man pratar om antiinflammatorisk kost. Klicka här om du vill läsa mer antiinflammatorisk kost. Annars kan du läsa om den fantastiska antiinflammatoriska gurkmejan här.

Själv väljer jag numera också så gott jag kan ekologiskt eller närodlat. Men om man åtminstone väljer oprocessade råvaror så tycker i alla fall jag att man kommit en bra bit på vägen. Om du vill veta mer om processad mat så kolla in videon längst ner på sidan.

Valet är ditt

Så varför tveka?När du lagar mat åt dig själv eller dina nära och kära. Varför inte välja att laga mat som ger er ett längre liv med starka friska kroppar? Dessutom gör er mer till freds med livet i stort.

 

/Maria

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *