Tranbär och Lingon ketchup fermenterad nyttig och god

Tranbär och Lingon ketchup fermenterad nyttig och god

Ketchup en fisksås??

Ketchup är något som är omåttligt populärt och jag skulle tro att det finns en flaska i nästan varje hushåll. Men visste ni att den ketchup som säljs i butikerna idag inte alls liknar den ursprungliga produkten?

Ketchup kommer nämligen från Asien och var från början en fermenterad fisksås. Det var tills den hamnade i USA och man gjorde om den till den tomatbaserade sockerstinna varianten vi har idag.

Nyttig ketchup med Kombucha.

Men Tranbär/Lingon ketchup är ett annorlunda och nyttigare alternativ till vanlig ketchup. Den innehåller inget raffinerat socker och du får nyttiga bakterier och vitaminer och mineraler på köpet. Bra va?

Jag hittade det här receptet i en av mina böcker om fermentering. Originalet är amerikanskt med tranbär i men jag har satt min egen twist på den. Jag har nämligen bytt ut hälften till våra svenska lingon. Ni kan göra som ni vill för det funkar lika bra med bådadera. 

Kombucha som ingrediens

Det här är en nyttig ketchup med probiotika som är jättegod och funkar till det mesta. Precis som en vanlig ketchup. I receptet ingår naturell Kombucha men om du inte hunnit börja brygga ännu så finns det naturell Kombucha i hälsokosten. Men har jag har även sett att den börjar dyka upp i välsorterade livsmedelsbutiker. Så om ni kollar lite så hittar ni säkert en flaska Kombucha.

Om ni blir sugna på att brygga den fantastiskt goda hälsodrycken Kombucha. Så kör på bara det är enkelt och jättekul och om ni klickar här så kommer ni till ett recept

 

Kombucha

Nu till receptet.

 Men nu till receptet och för det behöver ni.

En ca 3 l gryta Mixer eller matberedare 

 • 1 gul lök
 • 7 dl tranbär/lingon
 • 4dl vatten
 • 2dl honung
 • 2 dl naturell Kombucha
 • 1  1/2 tsk havssalt  el Himalaya salt med mycket mineraler i
 • 1 /2 tsk kardemumma
 • 1 /2tsk ingefära
 • 1 /2 kryddnejlika
 • Apelsin skal en remsa som lätt kan plockas upp när såsen kokat färdig ca 2-3 msk 
 • Glasburkar med lock

 • Hacka löken grovt och lägg i grytan tillsammans med vattnet. Koka sedan upp och låt sjuda ca 15 min tills löken är mjuk. Tillsätt sedan tranbär/lingon och apelsinskal och sjud tills bären är mosiga ca 15 min.

 • Plocka sedan ur apelsinskalet och mixa  bärmoset i matberedare eller mixer. Sedan är det dags passera ketchupen genom en sil. 

 • När din ketchup är passerad så vispar du i honung salt och kryddor. Sedan låter du den svalna tills ketchupen är ljummen innan du tillsätter Kombuchan.

 • Rör om ordentligt och fyll upp på rena burkar och ställ i rumstemperatur 1 dag. Sedan är det dags för din Tranbär/Lingon ketchupen att flytta in i kylskåpet. Där är den är hållbar ca 3 månader. 

Fermenterad ketchup

Vanlig traditionell ketchup är ju som sagt en riktig liten sockerbov. Men man kan faktiskt göra sin egen fermenterade ketchup och då blir den till något helt annat. För precis som Lingon/tranbär ketchup blir då din ketchup fullproppad med nyttigheter. Kolla in videon längst ner på sidan så får du lite tips om hur det går till.

 

Nyttiga superbär

Acaibär och Gojibär i all ära men lingon och tranbär räknas båda som superbär. De är fullproppade med vitaminer mineraler fibrer och antioxidanter och toppen för vår hälsa.

Bra mot urinvägsinfektioner

Lingon har dessutom en stark antiinflammatorisk verkan på slemhinnan i urinvägarna. Det förhindrar bakterierna att fastna på slemhinnan. Vilket hindrar den inflammation som skulle ha uppkommit på urinvägarnas slemhinnor.

Tranbär som också innehåller polyfenoler sägs också stötta immunförsvaret motverka inflammationer och bromsa åldrandet.Tranbär innehåller även B-vitaminer, C-vitamin, kalcium, fosfor och järn.

Skydd mot diabetes

Det är tanniner eller proantocyanidiner i bären som gör det svårare för bakterierna att fastna i slemhinnan. Lingon innehåller dessutom ett ämne som heter polyfenoler. De förebygger även diabetes stabiliserar blodsockret och motverkar fet mat om de intas tillsammans med den feta maten.

 

Lingon

Så det finns all anledning att lägga dessa små godingar till vår kost. Jag har dessutom läst att de är toppen för vår tarmflora. Så bara det gör dem till hjältar i mina ögon för tarmhälsa är ett stort intresse och passion för mig. Något annat som är toppen för vår tarmflora är gurkmeja. Om du klickar här så kan du läsa om den.

Perfekt gåbort present

Så gör lite nyttig probiotisk ketchup nu och varför inte göra lite extra. Så kan du fylla upp den på lite fina burkar och ta med som en liten nyttig gå bort present. För vad kan vara en bättre present att ge till någon man tycker om. Än något man gjort själv och lagt sin själ och hjärta i ja det vet då inte jag i alla fall.

/Maria

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *