Knäck så goda även utan raffinerat socker

Knäck så goda även utan raffinerat socker

Knäck så gott !!

knäck så goda även utan raffinerat socker

Knäck åhh!! det är ju så gott och det hör ju julen till. Men här har ni recept två olika sorters knäck som varken innehåller raffinerat socker eller sirap. Jag lovar den är minst lika god men är ett nyttigare alternativ för den som mig vill undvika raffinerade produkter. Jag var faktiskt en riktig kakmoster tidigare och jag brukade baka massor av kakor till jul. Julgodis var också en favorit och det fanns ingen ände på vad jag kunde smälla i mig på den tiden.

Men jag har på senare år insett att jag inte mår så bra av att äta socker . Så därför jag försöker undvika det numera och jag lyckas för mesta riktigt bra. Men jag ska erkänna att julen triggar igång det lilla sockertrollet i mig. Vilken tur då att det finns en del alternativ till raffinerat socker nuförtiden.

Kokossocker

Så här har ni alltså två recept på knäck utan raffinerat socker. Varav den ena är  mejerifri eller vegansk vad man än väljer att kalla den.  Den veganska knäcken är gjord på kokosgrädde i stället för grädde. I stället för socker och sirap har jag använt lönnsirap, honung och en ganska ny favorit till mig.

Nämligen kokossocker som även den är ett mycket bättre alternativ än  raffinerat socker. För trots att kokossockret nästan innehåller lika mycket energi som vanligt socker så triggar det inte blodsockret på samma sätt. Det beror på dess låga GI-värde som ligger på 35 jämförelsevis mot socker som ligger på 97. Det har dessutom ett högt innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Men man bör tänka på att kokossocker ändå är väldigt energirikt så man bör väl inte överkonsumera det heller.

Det smakar inte kokos för kokossocker kommer från kokosblommans nektar. Jag skulle säga att det har en mer knäckig smak som  påminner om farinsocker. Kokossocker är ganska nytt för oss svenskar men det har varit känt länge inom det asiatiska köket.

Om ni vill veta mer om kokossocker kan ni titta på youtube videon här i inlägget.

Men nog om det och till recepten….

Vegansk eller mejerifri knäck

Den här veganska knäcken med kokosmjölk i testade jag först förra året. Jag ska erkänna att jag var lite skeptisk men faktum är att det blev min favorit. I år har jag dessutom bytt ut mandeln mot hampafrön som är ett frö jag upptäckte helt nyligen. 

Hampafrön det är verkligen så gott och de är dessutom väldigt nyttiga och bra på alla vis. Om du klickar här så kan du läsa mer om det. 

Knäck så goda även utan raffinerat socker

Till det här receptet behöver du följande…

 • 1 burk kokosgrädde
 • 1 dl kokossocker 
 • 1 dl lönnsirap
 • 2 msk kokosolja
 • 1 dl hampafrön 
 • En nypa havssalt

Gör så här...

 1. Rör ihop kokossocker ,kokosgrädde,lönnsirap i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna. 
 2. Låt knäcken koka upp under omrörning och sänk sedan värmen något.
 3. Koka sedan  i cirka 30 minuter och rör om då tänk dock på att om du använder en stekpanna går det snabbare.
 4. Håll koll på knäcken kokossocker bränner lite lättare än vitt socker och ger en mörkare knäck. 
 5. Gör kulprovet eller använd en stektermometer vid en temp på mellan 120-130 grader är knäcken klar. Beroende på hur hur seg eller hårda knäckar man vill ha.
 6. När du är nöjd så rör du i kokosolja och hampafrön 
 7. Fyll sedan upp knäcken i formar eller häll smeten på bakplåt med bakplåtspapper och skär eller bryt sedan i lagom  stora bitar.

Knäck fri från raffinerat socker

Den här knäcken är fri från raffinerat socker men innehåller grädde och smör. Istället gjorde jag den med kokossocker och honung. Jag skulle säga att den smakar precis som vanlig knäck och väldigt god.

Jag älskar alla typer av nötter och frön och valnötter är en stor favorit. Så i det här receptet blandade jag valnötter och mandel och det blev hur gott som helst.

Till det här receptet behöver du följande....
 • 1 dl honung  och jag valde vanlig fast honung
 • 2 dl kokossocker
 • 2 dl grädde
 • 1 msk smör
 • 1 dl hackade valnötter och mandel
knäck så goda även utan raffinerat socker

Gör så här...

 1. Rör ihop honung,kokossocker och grädde i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna.
 2. Låt knäcken koka upp under omrörning och sänk sedan värmen något. 
 3. Koka sedan knäcken i ca 30 minuter men rör den bara någon gång. Ha koll på den för som sagt kokossocker bränner lite lättare än vitt socker. Speciellt om du kokar din knäck i i stekpanna. Eftersom det kortar ner koktiden nästan till hälften.
 4. Gör kulprovet eller använd en stektermometer  vid ca 120-130 grader är knäcken klar. Det beror på hur hård du vill ha din knäck.
 5. När du är nöjd så rör ner smöret och nöt blandningen.
 6. Fyll sedan på i formar strutar eller häll ut smeten på en bakpappersklädd plåt. Då kan du bara skära eller bryta din knäck i lagom stora bitar sedan. Lätt som en plätt!!

Yes det var allt..

Ja lycka till med knäcken nu jag hoppas att ni gillar mina recept och tittar in igen. 

Om du blir sugen på fler nyttiga recept så är det bara att surfa in på min sida om fermenterad mat.

mariasfeelinggood.se heter den och där hittar du smarriga recept på kombucha kefir och surdegsbröd till exempel. Du kommer direkt dit  genom att bara klicka här.

/ Maria

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *