Så här har ni alltså två recept på knäck utan raffinerat socker. Varav den ena är mejerifri eller vegansk vad man än väljer att kalla den. Den veganska knäcken är gjord på kokosgrädde i stället för grädde. I stället för socker och sirap har jag använt lönnsirap, honung och en ganska ny favorit till mig.
Nämligen kokossocker som även den är ett mycket bättre alternativ än raffinerat socker. För trots att kokossockret nästan innehåller lika mycket energi som vanligt socker så triggar det inte blodsockret på samma sätt. Det beror på dess låga GI-värde som ligger på 35 jämförelsevis mot socker som ligger på 97. Det har dessutom ett högt innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Men man bör tänka på att kokossocker ändå är väldigt energirikt så man bör väl inte överkonsumera det heller.
Det smakar inte kokos för kokossocker kommer från kokosblommans nektar. Jag skulle säga att det har en mer knäckig smak som påminner om farinsocker. Kokossocker är ganska nytt för oss svenskar men det har varit känt länge inom det asiatiska köket.
Om ni vill veta mer om kokossocker kan ni titta på youtube videon här i inlägget.
Men nog om det och till recepten….