Zucchini plättar med fetaost och spenat naturligt glutenfria

Zucchini plättar med fetaost och spenat naturligt glutenfria

Zucchini plättar med kikärtsmjöl

Första gången jag åt zucchini var när jag hälsade på min syster i Italien för många år sedan. Jag tyckte då att det var lite konstigt att steka gurka ..ler… Ja jag vet det var mycket som jag inte kände till om mat på den tiden.

Zucchini så gott och bra

För wow zucchini det är ju så gott och numera använder jag det i massor av recept. I gratänger grytor och ugnsbakad ihop med potatis röd lök och paprika mums!…Jag har även ett recept på en jättegod och saftig mjuk kaka med riven zucchini. Jag kanske lägger ut lite mer sådana recept framöver.

På begäran

Jag hade faktiskt inte ens tänkt på att lägga ut det här receptet. Men en jobbarkompis såg min instastory med dessa zucchini plättar som jag lade ut häromdagen. Hon ville ha receptet så jag tänkte att jag provar väl att lägga ut det då.

Dessa Zucchini plättar är så goda och enkla att göra och de passar även dig som vill undvika gluten. Själv så äter jag fortfarande en del gluten produkter men jag har hittat lite knep. Som gör att jag faktiskt kan äta gluten utan att min mage svullnar upp som en ballong.

Tips från mig

Jag tänkte berätta mer om det lite senare i inlägget. Så om ni vill veta mer om det sluta inte läsa riktigt ännu. Kanske funkar de för er också om ni testar och det hade ju i så fall varit jätteroligt tycker jag.

Kikärtsmjöl

Som sagt så jag äter fortfarande en del glutenprodukter men jag gillar variation. Jag tycker det är så grymt spännande med alla dessa mjöler som man kan hitta i butikerna nuförtiden. Så jag har börjat testa lite olika som till exempel kokosmjöl, majsmjöl, teffmjöl, mandelmjöl och så mjölet i det här receptet. Nämligen kikärtsmjöl som precis som namnet avslöjar görs på kikärtor. Kikärtsmjöl är därför ett naturligt glutenfritt mjöl med mjuk, lätt nötig smak. Det är en vanlig råvara i det indiska köket och passar utmärkt till lite matigare bakning. Det finns tydligen en slags italienska pannbröd farinata eller Socca som de även kallas som bakas på just kikärtsmjöl. Hmmm… Jag kanske ska testa det framöver och i så fall återkommer jag om det.

Men nu till receptet…

För dessa zucchini plättar behöver ni följande…

 • En stor zucchini
 • 2 ekologiska ägg
 • 2 dl turkisk yoghurt
 • 200 gram fetaost
 • 3 dl strimlad bladspenat
 • 1-2 hackade eller pressade vitlöksklyftor
 • Havssalt
 • Grovmalen svartpeppar
 • Timjan, oregano
 • Cirka 1 tsk Gurkmeja ger fin färg åt plättarna och gurkmeja är antiinflammatorisk och toppen för din hälsa läs mer om den här
 • Cajennepeppar cirka ett kryddmått beroende på hur heta plättar du vill ha.
 • Cirka 2-3 dl kikärtsmjöl
 • Valfri olja att steka dina zucchini plättar i

Gör så här….

 1. Börja med att riva zucchinin grovt och pressa ut så mycket vätska som du bara kan. Du kan göra det genom att bara pressa ut den med händerna. Eller så gör du som jag en gång lärde mig i restaurangköket. Då lägger du den rivna zucchinin på en kökshandduk och och samlar ihop den till en klut. Sedan pressar du ut vätskan genom att vrida och trycka.
 2. Mosa sedan fetaosten
 3. Sedan blandar du ägg, kikärtsmjöl, yoghurt, kryddor och vitlök.
 4. Tillsätt sedan zucchini och spenat och blanda om allt till en jämn och fin smet.
 5. Sedan är det bara att steka dina zucchini plättar i en medelvarm stekpanna så de blir lagom gyllene på ytan.

Servera och njut….

Servera förslagsvis dina zucchini plättar som jag med lite gott potatismos, en sallad eller bara som de är. Använd din egen fantasi och lägg till vad du själv tycker om.

Jag serverade även mina med en yoghurt sås som jag gjorde genom att röra ihop…

 • 3 dl turkisk yoghurt
 • lite flytande honung
 • Havssalt
 • grovmalen svartpeppar
 • pressad vitlök.

Prova dig fram till hur mycket smaksättning du vill ha i yoghurtsåsen. Jag tror att lite lite rivet citron skal skulle kunna vara gott i också. Men det är en smaksak och du kanske har du en egen idé. Kör på och gör din egen grej det är ju det som är så roligt med matlagning tycker jag.

Lycka till med era zucchini plättar och nu till mitt tips….

Mitt tips för att slippa ballong mage

I många år har jag haft problem med min mage som ofta svullnade upp som en ballong. Jag kommer från en familj med känsliga magar och och hade tills för några år sedan inte reflekterat så mycket över det. Det var som ett normalt tillstånd och något jag lärt mig att leva med. Men tillfälligheter ledde till att jag började testa att plocka bort lite olika saker ur min kost.

Surdegsbröd

En utav dem var just bröd eftersom jag började ana att just det kunde vara en orsak till mina magproblem. Men som av en slump så hittade jag en bok på biblioteket om surdegsbröd och blev så inspirerad. Jag började baka surdegsbröd och hittade sedan ytterligare en bok med ett recept på en dryck som heter Kvass. Jag tyckte det lät så spännande och för er som inte känner till den. Så kan jag berätta att Kvass är en fermenterad dryck. Fermentering är en mycket gammal metod att konservera och bevara livsmedel på. Det finns många exempel på fermenterade livsmedel. Som just surdegsbröd men även till exempel fil, yoghurt, ost och Surkål. Sedan har vi lite nykomlingar som hemgjord mjölkkefir ,Kombucha och Kimchi. Nu undrar du kanske vart jag vill komma med det här. Men det fina med just med fermenterad kost är att det balanserar vår tarmflora. Vilket är jättebra om man vill ha en mage som fungerar som den ska.

Tarmflora

Det finns så mycket att berätta om det här men kort och gott så vill jag säga. Att med hjälp av fermenterad kost så har jag kurerat min oroliga mage. Till exempel så är det enda bröd jag bakar numera surdegsbröd och jag undviker att äta jäst bakat bröd. Jag har även lagt till lite andra olika typer av ferment till min kost som Mjölkkefir Surkål och Kombucha. Det har gjort att min mage mår mycket bättre och blir inte så uppblåst längre. Om du blir intresserad av det här så kolla gärna på min webbsida om fermenterad mat som heter mariasfeelinggood.se. Där hittar du mer information och tips och råd om fermentering. Så att du lätt kan komma igång med det om du vill klicka bara på länken så kommer du dit.

Socker

Något annat som jag märker att min mage svullnar upp av är vitt socker. Med det menar jag alla produkter med vitt raffinerat socker. Numera undviker jag att äta allt med vitt socker i och jag mår mycket bättre. Jag är försiktig med det mesta som är sött numera men just vitt socker är värst för mig. Numera så svullnar min mage inte upp och det är ju toppen. Men detta har även haft en helt annan effekt som jag inte väntat mig. Nämligen att jag nu känner mig mycket mer i balans med mig själv. Mina tidigare humörsvängningar som jag levt med i hela mitt vuxna liv är nu borta och det är så skönt.

Slutligen

Jag hoppas att detta kanske kan vara till en hjälp för dig som kämpar med problem med magen. Men även för dig som har som har ett svängigt humör och tidvis inte mår så bra. Jag känner att det är en kombination av dessa två saker som i alla fall har gjort mitt liv mycket bättre. Kanske kan det hjälpa dig också och tro mig inget kunde i så fall kunna glädja mig mer.

Ny forskning

Vad jag har förstått är det här relativt nya kunskaper som nu börjar uppenbara sig. För det forskas en hel del nu på just området tarmflora och hur vår tarmhälsa påverkar vår hälsa överlag. Så det kan väl i alla fall vara värt att kolla upp och det är bara att googla på ämnet tarmflora. Så kommer det upp massor av information och det finns även massor av litteratur på ämnet. Jag vill passa på att rekommendera ett par böcker som jag har läst.

Kolla gärna youtube klippet här nedan så kanske du får en liten insikt om hur tarmfloran påverkar vårt psykiska mående.

 

Lycka till…

Jag önskar dig lycka till och hoppas att du tittar in här igen för att läsa mina inlägg och testa mina recept..

/Maria

7 reaktioner på ”Zucchini plättar med fetaost och spenat naturligt glutenfria”

 1. Pingback: Lasagne vegetarisk och snabblagad mariasfeelinggoodlife.se -

 2. Pingback: Blåbärsmuffins så saftiga och goda med kokosgrädde och kokossocker -

 3. Pingback: Utveckla dina dolda talanger mariasfeelinggoodlife.se -

 4. Pingback: Yoghurtdessert med bär och havrefrösmul mariasfeelinggoodlife.se -

 5. Pingback: Linssoppa god och näringsrik för liten plånbok -

 6. Pingback: Knäckebröd ska bakas med surdeg så det så! - Mariasfeelinggood

 7. Pingback: Mariasfeelinggood tankar om mitt mission... - Mariasfeelinggood

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *