Blåbärsmuffins så saftiga och goda med kokosgrädde och kokossocker

Blåbärsmuffins så saftiga och goda med kokosgrädde och kokossocker

 

Blåbärsmuffins så goda

Blåbärsmuffins tänk er nybakade fortfarande lite varma nyss komma ut ur ugnen. Med smak av kokos och fullproppade med härligt sötsyrliga blåbär. Visst är det bara himmelriket här på jorden?

Det här receptet på Blåbärsmuffins blev till när jag ville bjuda min dotter, svärsonen och mina barnbarn på något gott. Min dotter med familj är vegan/vegetarianer nämligen och äter sällan mejeriprodukter. Jag bestämde mig då för att röra ihop dessa blåbärsmuffins till dem och blev själv förvånad över hur bra det blev. De blev jättegoda och så uppskattade att jag tänker dela med mig av receptet här.

”Jag vill uppmärksamma er på att detta inlägg innehåller affiliate länkar”

 

Veganmat är inte så konstigt

För er som tycker att detta med vegankost låter svårt eller kanske trist så kan jag informera att det behöver det inte alls vara. Jag tror att det mest är vårt invanda tänk som får oss att tro det. För det kan vara lite svårt att ändra på saker som man är van vid. Smaker och konsistenser som vi lärt oss att tycka om sedan barndomen. Mat som vi är vana vid att äta och som känns tryggt och bra. Men om man bara öppnar sitt sinne lite så finns det så mycket mat att testa. Mat som man annars helt går helt miste om och som man faktiskt kanske kan lära sig att uppskatta. Om man bara ger det en chans och vågar gå utanför sin trygghetszon.

 

Blåbärsmuffins så saftiga och goda med kokosgrädde och kokossocker mariasfeeelinggooslife.se

 

Vidga dina vyer

Själv så har jag på senare år börjat vidga mina vyer när det gäller mat. Därför uppskattar jag numera massor av mat som jag tidigare aldrig ens tittade åt. Jag har upptäckt nya smaker, texturer och matlagningstekniker.Vilket har medfört att jag ser helt annorlunda på mat nuförtiden.

Till exempel så är jag inte vegan men jag uppskattar ändå veganmat. Jag brukar ofta titta in på bloggar och Youtube konto med veganska recept och jag tycker att det ser helt fantastiskt ut. De lagar mat på ett sätt som jag tycker är helt fantastiskt och väldigt inspirerande.

 

Vem hade kunnat ana att dessa bakverk är veganska?

 

Socker

Något annat som har uppdagats för mig på senare år är att jag inte mår så bra av att äta socker. Med det menar jag vitt raffinerat socker och jag vet att åsikterna vad gäller detta går isär bland näringsexperterna. Jag kan bara tala för mig själv och min egen upplevelse. Som är att jag mår som bäst när jag skippar vitt raffinerat socker. Vitt socker får min mage att svullna upp som en ballong och får även mitt humör att svaja.

 

 

Tarmflora

Jag har läst att vitt socker påverkar vår tarmflora och tarmfloran styr väldigt mycket vad gäller vår hälsa och dessutom då vår psykiska hälsa. Om ni vill vet mer om det så kolla gärna på Youtube video längst ner på sidan.

Alternativ till vitt socker

Därför har jag gjort dessa blåbärs muffins med kokossocker istället. Kokossocker är ett alternativ till raffinerat socker och jag tycker numera att det är mycket godare. Klicka på länken här  för att titta på en fin Youtube video om hur man gör kokossocker. För ett tips om var ni kan köpa kokossocker klicka bara här.

 

Kokossocker

 

Nu till receptet…

Med det sagt så vill jag återgå till mitt lilla recept……

Dessa blåbärsmuffins innehåller varken ägg eller mjölk men de blev så saftiga och fina med kokosgrädde i smeten och var verkligen busenkla och roliga att göra. Alltså perfekta för dig som vill undvika ägg och mejeriprodukter. Eller om du vill baka något gott och samtidigt mer nyttigt med dina barn eller barnbarn. Om man vill kan man säkert göra dem glutenfria också genom att byta ut vetemjölet  mot  t ex kokosmjöl och kanske öka mängden lite. 

Eftersom dessa Blåbärsmuffins inte innehåller ägg så han man  istället använda sig av ett linfröägg eller ett chiafrö ägg. Jag har provat båda i det här receptet så ta det som du har hemma för det blir bra vilket som.

 

 

Så här gör du linfröägg och chiaägg…

Det finns lite olika recept på linfrö ägg och chiafrö ägg men så här gör jag.

Linfröägg

Jag har sett på andra recept att man rekommenderar krossade linfrön till linfröägg. Men eftersom jag enbart använder hela linfrön numera så använder jag det och jag tycker att det funkar utmärkt.

Jag blandar 2 msk hela linfrön med 1 dl ljummet vatten och stå i ca 15 min och rör om lite. Det bildas då en geléaktig vätska som funkar som ett bindningsmedel i muffinsen och håller ihop smeten lite som en äggvita skulle göra.

Chiafrö ägg

Samma som med linfröägg så blandar jag 2 msk chiafrön med 1 dl ljummet vatten och låter det stå i cirka 15 min tills det har bildats en gelé. Prova er fram för att se vad ni tycker blir bäst och var fria att kolla på efter fler recept  på andra bloggar om ni vill.

Men nu ska vi baka Blåbärsmuffins…

 

 

Till dessa Blåbärsmuffins behöver ni följande…

 • 4 dl ekologiskt stenmalet vetemjöl eller byt mot glutenfritt alternativ som till exempel kokosmjöl eller mandelmjöl men öka eventuellt med en dl i så fall.
 • 2 dl kokossocker
 • 3 tsk bakpulver 
 • 1 tsk vaniljpulver 
 • en liten nypa salt
 • En burk kokosgrädde
 • 1 linfrö/chiafrö ägg ( se notering längre upp på sidan)
 • 2 msk kokosolja  ( kan eventuellt uteslutas)
 • 1 tsk kardemumma
 • Ca 2 -3 dl blåbär frysta eller färska

 

Gör så här…

 • Blanda mjöl,socker, bakpulver, vaniljpulver  och kardemumma i en skål.
 • Tillsätt sedan i kokosgrädde, kokosolja,linfrö/chiafrö ägg och rör om till en jämn och fin smet.
 • Blanda sist i blåbären och om ni använder frysta blåbär så tina dem inte. Utan ta dem direkt från frysen och rör snabbt ner dem så att de inte färgar hela smeten blå.
 • Klicka sedan ner smeten i muffinsformar det blir ca 15 st grädda i 200 grader i cirka 15 minuter beroende på din ugn. 

Sedan är det bara att njuta av dina härligt saftiga Blåbärsmuffins…..

 

 

 

Lite tips från mig…

Om ni gillar dessa muffins och vill hitta en bra webbsida med fler veganrecept . Så kan jag rekommendera en fantastisk blogg som heter healthcreator.se. Där hittar ni jättefina enkla och lättlagade glutenfria Eat clean recept.

Yvonne är dessutom väldigt duktig och inspirerande på många sätt. Jag kommer att återkomma till henne här på bloggen framöver så håll utkik efter det är ni snälla.

Jag kan även rekommendera en sida som heter Pickuplimes.com och även den så fin och inspirerade.

 

Lycka till..

Lycka till med Blåbärsmuffinsen nu jag hoppas att ni tycker om receptet. Om ni blir nyfikna på fler av mina recept så kolla gärna på mitt recept på en jättegod och snabblagad vegetarisk lasagne eller mina Zucchiniplättar med fetaost och spenat.

Jag hoppas ni tittar in hit igen och ni är även varmt välkomna att besöka min sida om fermenterad mat. Den heter mariasfeelinggood.se och om ni bara klickar på länken här så kommer ni dit.

/Maria

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *