Linssoppa god och näringsrik för liten plånbok

Linssoppa god och näringsrik för liten plånbok

Linssoppa så god och billig att laga

Den här Linssoppan kom jag på under en period i mitt liv när jag hade det tufft ekonomiskt. Som de flesta vet så kan vi alla hamna där någon gång i livet. Kanske har man gått igenom en skilsmässa eller kanske drabbats av arbetslöshet eller sjukdom. Oavsett vad som har skett så står man plötsligt där och allt det man är van vid faller bort. Tryggheten som man tidigare kände är helt plötsligt förlorad. Det kan vara svårt att se hur ens framtid ska komma att bli. Men även om den här tiden för mig var turbulent och tidvis kaotisk. Så kan jag idag se hur den formade mig och gjorde mig starkare. Problem som just då kändes oöverkomliga och svåra. Ser jag numera som utmaningar som fick mig att växa som människa.

Linssoppa god och näringsrik för liten plånbok

Att utvecklas

Med det vill jag säga att ur svåra tider kan det komma fantastiska saker om man bara är öppen för det. Inte bara ett litet sopprecept utan en lärdom som får en att uppskatta de små tingen i livet. När jag hade min sämsta ekonomiska tid i livet lärde jag mig just att uppskatta det jag hade. Jag tror att det är något som vi människor ofta glömmer bort . Om vi stannar upp ibland och verkligen ser oss omkring så skulle upptäcker vi många saker att vara tacksamma för. Men nu var det ju Linssoppa vi skulle laga eller hur? Man brukar ju säga att nöden är uppfinningarnas moder och den här Linssoppan kom kom till just så. Med lite pengar i plånboken lagade jag en billig Linssoppa som räckte länge.

God och enkel Linssoppa.

Men det gör ju inte alls den här Linssoppan sämre för den är jättegod och busenkel att göra. Dessutom är den på grund av sina ingredienser väldigt nyttig och mättande . Den innehåller nämligen röda linser som är en toppenbra proteinkälla. Krossade tomater som ger soppan en mustig smak och härlig färg. Dessutom potatis som gör soppan ännu mer mättande och innehåller massor av fibrer. Men den är även kryddad med bland annat gurkmeja som har antiinflammatoriska egenskaper bra eller hur? Dessutom ännu ett skäl att laga denna fantastiskt goda Linssoppa.

Till det här receptet behöver du följande…

 • 3 dl röda linser
 • 3 skalade och tärnade medelstora potatisar
 • 1 l vatten
 • 2 st grönsaksbuljong tärningar
 • Hackad chilifrukt 1 st färsk eller fermenterad chili recept på den hittar du här.
 • 1 hackad gul lök
 • 2-3 hackade vitlöksklyftor
 • 400 gram ekologiska krossade tomater eller färska tomater
 • paprika pulver 2 tsk
 • gurkmeja 2 tsk
 • 1 tsk spiskummin
 • svartpeppar
 • havssalt
Linssoppa god och näringsrik för liten plånbok

Gör så här…

 1. Börja med att skölja linserna och lägg dem tillsammans med vatten och buljongtärningarna i en gryta och låt det koka upp. Rör ett par gånger så att linserna inte bränner fast i botten.
 2. Tillsätt sedan gul lök,vitlök,krossade tomater,chili,kryddor och låt detta sedan få puttra på låg värme i cirka 20 minuter.
 3. Tillsätt den tärnade potatisen och låt soppan få koka ytterligare cirka 10 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar och eventuellt mer utav de andra kryddorna om du vill ha mera smak.

Variation…

Så här långt är Linssoppan helt vegansk och väldigt god precis som den är. Men precis som med alla andra recept kan man naturligtvis sätta sin alldeles egna prägel på den. Som sagt så kom det här receptet till i en tid när jag hade ebb i kassan. Man skulle kunna säga att den var min räddning men den var fantastiskt bra för min hälsa. Även om jag inte insåg det just då så innehåller denna soppa massor bra saker för en stark och frisk kropp. På senare tid har jag också utvecklat där receptet vidare och lagt till min fermenterade chili. Om ni fortsätter längre ner så får ni veta varför.

Fermenterad chili

Antiinflammatorisk kost

På senare år har jag läst massor om något som kallas för antiinflammatorisk kost. Där just gurkmejan i det här receptet spelar en stor roll. Gurkmeja har nämligen antiinflammatoriska egenskaper och är bra mot låggradiga inflammationer i kroppen. Vilket tros vara det som orsakar många av de sjukdomar som sprider sig över världen idag. Som diabetes,hjärt kärlsjukdomar,stroke,alzheimers och även cancer. Om du vill läsa mer om det så kan jag varmt rekommendera Marias Borelius böcker på ämnet. ”Hälsorevolutionen” och ”Bliss” beskriver hennes egen hälsoresa och forskande på ämnet. Men det finns mer att aspekter till det här med antiinflammatorisk kost och något som jag har upptäckt. Det är fermenterings konsten som har blivit en stor passion för mig och som också klassas som antiinflammatorisk kost.

Fermenterat

På senare år har jag kommit att älska fermenterad kost som surkål, kefir,kombucha och surdegsbröd. Som alla är fantastiska exempel på fermenterade livsmedel som du enkelt kan göra alldeles själv. Så också min fermenterade chili som jag har lagt till i i sopp receptet. Om ni blir nyfikna på att lära er mer om fermentering och hur det går till. Så är ni varmt välkomna till min webbsida mariasfeelinggood.se Där hittar ni massor av recept och inspiration till denna ädla urgamla konst.

Om ni skrollar längst ner på sidan hittar ni en liten Youtube video om hur man gör fantastiskt god surkål. Med rödkål äpple och ingefära som jag lovar kommer att förändra er syn på surkål för alltid. 

Välkomna tillbaka…

Det var det jag hoppas ni tycker om receptet på min Linssoppa och att ni får glädje av mitt recept. Vare sig ni hamnar i en ekonomisk kris eller ej så är den fantastiskt god och hälsosam. Om ni vill prova något annat av mina recept så kan jag rekommendera mina zucchini plättar med fetaost och spenat eller min Snabblagade vegetariska lasagne.

/Maria

1 reaktion på ”Linssoppa god och näringsrik för liten plånbok”

 1. Pingback: Rabarberpajer så härligt krispiga och smakrika mariasfeelinggoodlife.se -

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *