Kokospannacotta med probiotisk mango chiafrö topping

Kokospannacotta med probiotisk mango chiafrö topping

Kokospannacotta med mango chiafrö topping med en extra twist..

Kokospannacotta så gott och den här har dessutom begåvats med en supersmarrig mango chiafrö topping med probiotiska egenskaper. Det ni det går inte av för hackor precis men vad innebär då detta?

Jo eftersom jag har en stor passion för fermentering så brygger jag regelbundet min egen Kombucha. Om ni inte är så insatta i vad fermentering är så rekommenderar jag att ni tittar in på min webbsida mariasfeelinggood.se Där hittar ni massor av recept och dessutom tips om hur ni kommer igång med det.

Kokospannacotta med probiotisk mango chiafrö topping

 

Kombucha..

Vad det gäller Kombucha så kan jag berätta för den som inte smakat att det är en fantastiskt god dryck. Den är härligt syrlig och bubblig precis som en läsk men Kombucha är mycket bättre än så. Den har dessutom probiotiska egenskaper och det innebär att den innehåller massor av goda bakterier som är toppen för vår tarmflora.Förutom det så innehåller Kombucha en hel rad med nyttigheter och om du vill läsa mer om det så klicka bara på länken här. Men vad vill jag nu komma till med detta?

Kokospannacotta med probiotisk mango chiafrö topping

 

Probiotisk topping…

Jo i det här receptet på Kokospannacotta så har jag nämligen adderat lite Kombucha i mango toppingen. Det ger en liten extra smakdimension och ger dessutom en extra twist vad det gäller nyttighet. Det är något som blivit min grej på senare år eftersom jag hela tiden strävar efter att laga god mat förstås. Men jag vill samtidigt att den ska vara hälsosam och främja en stark och frisk kropp. Det har kommit att bli en väldigt viktig sak för mig och som jag vill sprida kunskaper om på mitt alldeles egna lilla sätt. Jag tror nämligen att det är viktigare än någonsin att vi alla börjar leta upp pusselbitarna. Som kan hjälpa oss att en gång för alla ta makten över vår egen hälsa. Något som vi alla kan göra genom att till en början välja mat som är bra för oss.

okospannacotta med probiotisk mango chiafrö topping

 

Nu till receptet..

Med det sagt så ska jag komma till receptet och jag lovar att receptet den här Kokospannacottan är verkligen busenkelt. Jag har den här gången valt att använda mig av ett Gelatin som är vegetabilisk men välj det som passar dig. Dessutom så kan du själv välja om du vill använda dig av kokosmjölk eller kokosgrädde. Eftersom det här receptet inte heller innehåller några mejeriprodukter så kan den klassas som vegansk. Jag har dessutom inte använt raffinerat socker utan använt mig av lönnsirap. Vill du prova fler veganska recept så prova gärna mina Blåbärsmuffins.

okospannacotta med probiotisk mango chiafrö topping

 

Kokospannacotta det här behöver du…

 • Kokosmjölk den feta sorten eller kokosgrädde och jag använde en burkvariant men den kartong funkar säkert lika bra.
 • Vegegel från Dr Oetker , en påse
 • 2 msk lönnsirap men smaka dig fram om du vill ha mer eller byta till någon annan flytande sötning.
 • 4 dl mango frusen eller färsk spelar ingen roll
 • 4 msk chiafrön
 • 2 msk Kombucha naturell eller med någon smak som du tycker passar
Kokospannacotta med probiotisk mango chiafrö topping

 

Så här gör du Kokospannacotta..

 1. Vispa ut kokosmjölken/kokosgrädden i en skål och häll en dl i en liten gryta.
 2. Vispa ner gelépulvret i kokosmjölken/kokosgrädden och låt det koka upp under vispning.
 3. När det tjocknat vispa ner det i resten av kokosmjölken/kokosgrädden.
 4. Fyll upp på valfria glas,formar i valfri storlek jag valde att göra små söta mini Pannacotta. Jag hade nämligen små shotglas som jag använde och det blev då 10 stycken. Men ta vad du har hemma och använd din egen fantasi.
 5. Ställ pannacottan i kylskåpet i någon timme eller så till de har stelnat helt.
 6. Gör under tiden toppingen genom att mixa mango chiafrön och Kombucha till en jämn purè. Om du vill ha den sötare tillsätt lite lönnsirap.
 7. Sedan är det bara att toppa din Kokospannacotta och njuta av en god och nyttig efterrätt.
Kokospannacotta med probiotisk mango chiafrö topping

 

Lycka till…

Jag hoppas ni tycker om twisten på min Kokospannacotta och om ni inte redan har börjat att göra er egen Kombucha ännu. Så kan jag rekommendera att ni tar er en titt i butikerna för det börjar dyka upp mer och mer nu. Men ett tips från mig är att den äkta Kombuchan hittar ni i kyldisken. De som står på de vanliga hyllorna är pastöriserade och inte samma sak. Ett märke som jag varmt kan rekommendera är Yoi Kombucha som bryggs i min hemstad Jönköping. Den bryggs med kärlek och är fantastiskt god. Smakar som hemgjord och var den första kombucha som jag smakade. Den banade dessutom vägen för min passion för Kombucha bryggning.

 

Mat och hälsa..

Jag hoppas dessutom att jag har väckt ert intresse för mat och hur den påverkar vår hälsa. Mitt uppvaknande på den här fronten skedde för några år sedan. Jag började mitt sökande efter de där pusselbitarna mest för att jag ville kurera min krånglande mage. Men när jag började leta så uppdagades det för mig att min mage bara var början. När jag kurerade min mage så fick jag ett helt nytt liv och ett annat perspektiv till vad hälsa är. Jag har nu insett att man måste ta hand om den enda kropp man har. För om man gör det så får man ett så mycket rikare liv. Vill du läsa lite mer om mina tankar kring det här så läs gärna mitt inlägg om Hälsa och mat som medicin.

 

Balans…

Det gäller nämligen att hitta en balans i tillvaron mellan mat ,rörelse och avslappning/Sömn. Jag ska inte påstå att jag alltid lyckas med det för ibland går jag vilse. Ni vet ju själva hur det kan vara livet är ju inte alltid så enkelt. Men då påminner min kropp mig och numera så lyssnar jag på den. Jag tror att den kunskapen finns hos alla det är bara att vi har bara glömt bort den. Men det är aldrig försent för oss att bli påminda och hitta tillbaka till kunskaperna som finns där inom oss. Vill du ha lite tips om hur du kan lära dig att komma ner i varv så klicka gärna här.

Tarmfloran…

När jag började leta efter pusselbitarna för att hela min mage så hittade jag massor av böcker och forskning. Om något som jag aldrig hade hört talas om och det var tarmfloran och dess påverkan på vår hälsa. Även där gäller det att skapa en balans och genom det så fungerar våra kroppar som de ska. Jag hittade massor av forskning som pekar på att de flesta av våra sjukdomar idag kan spåras till en obalans i tarmfloran. Som diabetes,högt blodtryck,stroke ,hjärtkärl sjukdomar, Parkinson och till och med cancer. Det finns även forskning som pekar på att en obalans i tarmfloran kan leda till depression.

 

Läs mer om det…

Om ni vill läsa mer om det så bifogar jag här en lista med böcker som jag har läst. Det finns många fler så det är bara att leta i bokhanden eller på biblioteket. Om ni skrollar längst ner så kan ni titta på en intervju med Soki Choi som har skrivit ett av mina boktips.

 

Immunförsvaret…

Men i tarmfloran så finner ni också vårt immunförsvar och på senare tid så har det fått en helt ny innebörd för mig i alla fall. För säga vad man vill om Pandemier, virus och vaccin så är jag helt övertygad om att vi kan göra mycket själva om vi vill. Med en frisk och stark kropp, med ett bra immunförsvar så har man ju ett alldeles eget försvar mot alla typer av virus. Om inte annat så har man ju ett betydligt bättre försvar om man inte redan lider av diverse underliggande sjukdomar. Detta har i varje fall fått mig att börja tänka ännu mer på att ta hand om den kropp jag har. För mig så är det här så klart och tydligt och jag tror inte jag är ensam om att tycka det. Just nu är det fullt fokus på att släcka branden som just nu rasar världen över. Min förhoppning är att man vi framtiden börjar jobba mer att förbygga fler.

/Maria

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *