Immunförsvar vad spelar det egentligen för roll?mariasfeelinggoodlife.se

Immunförsvar vad spelar det egentligen för roll?

Ditt immunförsvar ..

När den här pandemin slagit över oss som en stor tsunami våg. Så börjar nu ropen efter ett vaccin öka dag för dag. Vi pratar om karantän, social distansering och mediciner men väldigt få talar om det i mitt tycke viktigaste av allt. Det är inte hur vi på bästa sätt gömmer oss för att slippa bli sjuka. Inte heller vilka mediciner som ska användas även om de naturligtvis är nödvändiga i detta läget. Nej jag väntar på att vi istället ska få höra mer om hur vi alla kan bygga upp ett bra immunförsvar inför framtiden. För ett bra immunförsvar skyddar oss inte bara mot olika epidemier som corona och alla andra olika influensa stammar.

 

Immunförsvaret ditt egna skydd mot sjukdomar…

För ett starkt immunförsvar kan även skydda oss mot att utveckla andra mycket allvarligare sjukdomar. Det kan nämligen inga mediciner eller ens ett vaccin hjälpa oss med. Men det fina är att du kan göra det alldeles själv och att det aldrig är försent. Vad som krävs dock är att du bestämmer dig och förmodligen måste göra lite förändringar i ditt liv. Något man kan göra för att stressa ner och må bättre i sin vardag är att lära sig meditera. Om du blir nyfiken på mina tips om hur du kommer igång med så klicka bara på länken.

Du bestämmer…

Det här är något som jag för några år sedan aldrig hade funderat så mycket över. Men det är faktiskt du själv som är kapten över din egen skuta och bara du kan ta stegen mot att ta hand om dig själv. Sedan kan du naturligtvis ta hjälp och råd av kunniga människor om det behövs. Men grunden kan du bara sätta själv och jobbet kan ingen annan göra åt dig. Jag är nämligen helt övertygad om att ett bra immunförsvar bottnar i en hälsosam livsstil. För en hälsosam livsstil så måste naturligtvis flera delar falla på plats. Som motion,sovvanor och stresshantering men en väldigt viktig bit är som jag ser det kosten. 

Foto av Nathan Cowley från Pexels

 

Mitt sökande…

När jag började att ställa om min kost för några år sedan så var det för att jag ville bota min krånglande mage. Men genom mitt sökande efter svar så hittade jag information om något som jag knappast aldrig tänkt över. För vilka böcker jag än läste och webbsidor jag än besökte så dök det upp överallt. Nämligen hur viktigt det är att ta hand om sin tarmflora. Men varför är det då så viktigt? Jo för med en tarmflora i balans så får vi något annat och mycket viktigt på köpet. Nämligen som sagt ett starkt immunförsvar och än så länge har det fått alldeles för lite plats i media.

Det allra bästa vaccinet …

Ja missförstå mig inte nu ett vaccin är naturligtvis bra att ta till när det behövs. Men det allra bästa vaccinet det är i alla fall ditt alldeles egna immunförsvar. Det finns inget som kan slå det och det riktigt fina är att det inte skyddar dig enbart mot virus. Det skyddar dig faktiskt mot alla typer av sjukdomar som kan drabba dig. Även de sjukdomar som oftast är roten till att vi blir så sjuka av corona epidemier och alla andra influensa epidemier också för den delen. Japp vi har ju alla sett det väldigt tydligt i alla medier på senare tid.

 

Underliggande sjukdomar…

Underliggande sjukdomar som diabetes typ 2, hjärtkärlsjukdomar och många många fler. Sjukdomar som blivit allt mer vanliga och som nog för många uppfattar som oundvikliga. Som jag upplever det och rätta mig om jag har fel så är till exempel diabetes typ 2. Något som många accepterar med att det ju finns medicin som kan reglera det. Men få tänker på att vi faktiskt kan göra så mycket alldeles själva för att undvika att få dessa sjukdomar. Genom att göra något som egentligen är så självklart att vi inte ens tänker på det. Om vi tar hand om våra kroppar på ett sätt som gör dem starka och friska så är det möjligt. Jag skulle faktiskt till och med säga att det nödvändigt och något som vi alla kan göra om vi vill. För hur fantastisk sjukvård vi än har så kan vi inte lägga allt ansvar på den.

Foto av EVG photos från Pexels

 

Låggradiga inflammationer…

När jag började söka information om hur jag kunde förbättra min hälsa så dök ett helt nytt begrepp upp för mig upp. Vilket var låggradiga inflammationer och för den som inte känner till vad det är. Så kan jag berätta att det är något som uppkommer i kroppen på grund av en tarmflora i obalans. I vår tarm lever nämligen en mängd olika bakterier som är ovärderliga för vår hälsa. Men forskare har upptäckt att vi numera har färre sorters bakterier i tarmen än vi hade förr. Det kan till och med vara så att vissa bakteriestammar har tagit över och då uppstår en obalans. Vilket om man förenklar det lite orsakar att det uppstår något som man kallar låggradiga inflammationer i våra kroppar. Dessa låggradiga inflammationer leder i sin tur en mängd olika sjukdomar. Som till exempel diabetes typ 2,hjärtkärlsjukdomar,stroke,Parkinson och till och med cancer. Men en väldigt funktion som dessa tarmbakterier också har. Det är att de hjälper din kropp att försvara sig mot skadliga bakterier,gifter och…ja just det virus.

Surkål med rödkål äpple och ingefära

Välj kost som främjar din tarmflora..

Men det finns sätt att bromsa dessa låggradiga inflammationer och det är till exempel genom kosten. Genom att välja kost som främjar din tarmflora och få den i balans igen. Det är en kost med massor av fibrer i form av grönsaker,frukt ,bär. nötter och frön. De är nämligen något som kallas prebiotika och mat åt de goda bakterierna i dina tarmar. Men något som jag har upptäckt och som har kommit att bli min passion är fermenterad kost. Ni vet surkål,kefir,yoghurt,kombucha och surdegsbröd till exempel. Men det finns många fler och det de har gemensamt är att de innehåller massor av goda bakterier. Detta brukar kallas probiotika och det fina är att om man äter lite sånt här varje dag. Så hjälper man till att hålla sin tarmflora i balans och tillför bakterier som inte har så lång livslängd i tarmen. Om du vill prova en liten smarrig kokospannacotta med en probiotisk mango chiafrö topping så klicka på länken föra ett recept. Annars kan jag tipsa om hur du göra grön juice utan en juicer klicka bara på länken här.

Hibiskus Kombucha

 

Läs mer om detta…

Ni behöver naturligt inte tro på mina ord men det finns faktiskt massor att läsa om detta. Jag lämnar därför en lista med litteratur för dig som vill veta mer. Ja det finns naturligtvis många fler och om ni bara börjar leta så kommer ni att hitta dem. Om ni hittar någon ni tycker är bra så kommentera gärna detta inlägg och tipsa mig.

Välkomna att besöka mariasfeelinggood.se

Som sagt så har fermentering kommit att bli min passion och jag har en webbsida med recept och tips. För dig som vill komma igång med fermentering. Så varmt välkommen dit och lär dig boosta din kropp med massor av goda bakterier ,vitaminer och mineraler. Du kan till exempel lära dig hur du gör en jättegod surkål som innehåller massor av goda bakterier. Som kan hjälpa dig igenom vilken influensa period som helst och gör dig mätt frisk och glad. Kolla gärna på videon nedan för att se hur det går till och besök mariasfeelinggood.se för receptet.

/Maria

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *