Rabarberpajer så härligt krispiga och smakrika mariasfeelinggoodlife.se

Rabarberpajer så härligt krispiga och smakrika mariasfeelinggoodlife.se

Rabarberpajer så goda utan raffinerat socker..

Rabarber det är en av mina största favoriter när sommaren närmar sig. Så härligt syrliga och så gott att göra rabarberpajer eller kräm på. Men visste ni att rabarber ursprungligen klassades som en grönsak? Om ni scobys rollar ner så får ni veta mer om det i en video som jag hittade på Youtube.

 Kära bloggläsare jag hoppas att ni ursäktar att detta inlägg innehåller några reklamlänkar och det är naturligtvis helt upp till er om ni vill köpa något. Men jag samarbetar med Jordklok.se som är en webbbutik som är specialiserade på ekologiska och naturliga produkter.

Rabarberpajer så härligt krispiga och smakrika mariasfeelinggoodlife.se

 

Massor av smak..

Rabarberpaj är något som jag älskar och här är ett recept på små söta rabarberpajer.Som inte innehåller varken raffinerat socker, gluten eller mejeriprodukter. Men jag lovar att de är jättegoda ändå och har en härligt knäckig smak från kokossockret. Kryddorna i receptet tillför dessutom en extra dimension och gifter sig fint med syran från rabarbern tycker jag. Att dessa rabarberpajer sedan är väldigt enkla och snabb lagade är ju inte heller fel.

Raffinerat socker…

Vitt socker är något som jag i stort sätt har uteslutit ur min kost. Jag har nämligen insett att det inte får mig att må så bra.Det får får bland annat min mage att svullna upp som en ballong. Dessutom känner jag mig mer i balans med mig själv när jag inte äter vitt socker. Men det finns så mycket annat som man kan söta med som till exempel kokossocker.

Kokossocker…

Kokossocker utvinns ur kokospalmens nektar och är rikt på mineraler. Det har en smak av kola och påminner lite om farinsocker. Andra sötningsmedel jag brukar använda mig av är lönnsirap och flytande honung. Det finns ju även en del sötningsmedel men filosofi är att jag vill hålla mig till naturliga produkter. Det är ett beslut som jag har tagit och som känns bra i min kropp och själ.

kokossocker

Nötter och frön..

Dessa rabarberpajer är ju som sagt glutenfria och istället för mjöl har jag använt mig av havregryn och massor av goda frön. Jag älskar nötter och frön i alla dess former och har på senare år insett hur bra de är för vår hälsa. De innehåller nämligen massor av bra fetter och vitaminer och mineraler. Men de är dessutom en stor källa för de viktiga fibrer som behövs för vår tarm. Fibrer är nämligen mat till alla de fantastiska goda bakterierna. Som finns i vår tarm och som har en stor roll för vår hälsa överlag. Om ni inte har upptäckt den ännu så har jag en webbsida där jag lägger ut recept och tips om hur man fermenterar. Min favorit matdryck är numera Vattenkefir och om du klickar på länken så får du lära dig hur du gör den.

Lär dig fermentera…

Fermenterad kost är något som också är toppen för vår tarmflora. Den innehåller nämligen massor av goda bakterier som vi inte kan tillföra våra kroppar på annat sätt. Med ett specialdesignat skyddshölje så tar sig de goda bakterierna förbi magsäcken ner till tarmen och kan utföra sin magi. Fermentera är dessutom roligt och något du enkelt kan göra hemma i ditt eget kök. Om du blir nyfiken och vill veta mer om det så välkommen till mariasfeelinggood.se

Surkål på mackan är jättegott!!

Hälsa och mat…

Ni som följer min blogg här vet ju hur jag brinner för hur maten och hur den påverkar vår hälsa. Det här är en passion som vuxit inom mig på senare år. Ja för den har väl alltid funnits där och det tror jag delvis att jag kan tacka min pappa för. Min pappa som genom min uppväxt har uppmuntrat mig att hitta hälsa i naturliga metoder. Fast det är först nu som jag har förstått vad det har betytt för mig.

Naturligt är bäst…

Jag har nu insett att min pappas ört teer ,linfröavkok ,gröt med kruskakli och vegetariska rätter öppnade mitt sinne. Det har satt spår inom mig som har gjort att jag nog alltid har sträckt mig efter en naturlig lösning till mina krämpor. Det har också fått mig att uppskatta vegetariskt. Så tack gulliga pappa för det och förlåt för att jag inte alltid uppskattade dig i mina unga år.

Rabarberpajer så härligt krispiga och smakrika mariasfeelinggoodlife.se

Äpplet faller inte så långt från trädet…

Men även min fina mamma har haft en stor påverkan på mig i mitt sökande efter kunskap. För är det något som jag har fått från henne så är det just att läsa böcker och att vara nyfiken. Min mamma har nämligen trots avsaknad av högre studier alltid läst mycket och varit väldigt intresserad av sin omvärld. Jag förstår ju nu som vuxen att det inte var så lätt för henne att få någon tid över till sig själv. Jag är nämligen född på 1960 talet och det var ju en helt annan värld för mammor på den tiden. Vi barn som växte upp då hade oftast en mamma som var hemma och tog hand om allt. Tryggt och bra för oss barn men kanske inte nödvändigtvis så utvecklande för mödrar. Så tack lilla mamma för ditt tålamod med en stundtals envis och upprorisk dotter.

Rabarberpajer så härligt krispiga och smakrika mariasfeelinggoodlife.se

Men nu ska vi baka rabarberpajer…

Men nog om det för nu ska vi ju baka rabarber pajer så häng med…

Receptet räcker till 4 små formar eller till en lite större form.

Till den behöver du..

  • medelstora rabarber 2 st
  • 2 msk potatismjöl eller majsena
  • 0,5 dl kokossocker
  • 2
  • 2 msk kanel
  • 1 tsk ingefära

Gör så här…

  1. Smält kokosolja i en vid kastrull med tjock botten.
  2. Tillsätt sedan kokossocker, havregryn, pumpakärnor, Solrosfrön, linfrön, majsena och kardemumma.
  3. Rör runt och låt kokossockret få smälta och allt blandas om ordentligt. Ställ sedan det åt sidan..
  4. Skölj
  5. Skölj rabarbern och skär den i 1 cm tjocka skivor
  6. Blanda rabarber kokossocker kryddor och potatismjöl i en skål.
  7. Smörj formarna/formen med lite kokosolja
  8. Fördela rabarber blandningen i formarna/formen
  9. Täck sedan med havre frö blandningen
  10. Grädda Rabarber pajerna i 175 grader i cirka 25-30 minuter men håll lite koll. Kokossocker kan nämligen lätt brännas så täck gärna med lite aluminiumfolie eller ett lock mot slutet. Känn efter med en provsticka att rabarbern är mjuk.

Njut…

Sedan är det bara att njuta av dina Rabarberpajer som är jättegoda precis som de är. Men om du vill ha ett mejerifritt tillbehör till så kan jag rekommendera en vegansk vaniljsås som är jätteenkel att göra.

Vegansk vaniljsås..

Du behöver då..

  • mandelmjölk 2 dl
  • 2 dl kokosmjölk
  • majsena 2 msk
  • Cirka 1 dl valfri sötning som lönnsirap eller flytande honung
  • 1 tsk vaniljpulver
  • För lite gul färg en liten nypa gurkmeja
  1. Häll mandelmjölk en i en gryta och vispa ner majsena mjölet.
  2. Vispa sedan ner de övriga ingredienserna och ställ grytan på spisen. Koka upp under vispning och när krämen börjar bubbla och tjockna sänk till svag värme. Fortsätt vispa till krämen är tjock i cirka fem minuter. Men var försiktig så att det inte bränner.
  3. Låt din vaniljsås svalna
Rabarberpajer så härligt krispiga och smakrika mariasfeelinggoodlife.se

Lycka till…

Det var det jag hoppas ni tycker om mitt recept på rabarberpajer och känner er inspirerade till att laga ännu fler hälsosamma goda recept i framtiden. Jag kan till exempel rekommendera min Linssoppa eller så kan ni ju testa att göra er egen sesammjölk. Något annat som jag varmt kan rekommendera det är att baka ditt eget surdegsbröd. Det är inte svårt och med mitt recept på hur du gör din egen surdegsstart. Så är du snabbt igång och kan inte bara njuta av ett fantastiskt gott och näringsrikt surdegsbröd.För du kan dessutom baka surdegsvåfflor,surdegspizza och jättegoda surdegsknäckebröd.

/Maria

 

5 reaktioner på ”Rabarberpajer så härligt krispiga och smakrika mariasfeelinggoodlife.se”

  1. Pingback: Isglass så ljuvliga med smak av jordgubb och lime.. - Mariasfeelinggood

  2. Pingback: Kefirpannacotta med hallon /Chiafrö topping - Mariasfeelinggood

  3. Pingback: Mangosorbet med en Kombucha twist.. - Mariasfeelinggood

  4. Pingback: Släpp loss barnet inom dig Mariasfeelinggoodlife.se -

  5. Pingback: Bröd så bra!! mariasfeelinggood.se - Mariasfeelinggood

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *