Medelhavsgratäng vegetarisk och förföriskt god mariasfeelinggoodlife.se

Medelhavsgratäng vegetarisk och förföriskt god

Medelhavsgratäng vegetariskt och smarrigt…

Gratänger är en stor favorit hemma hos oss och här har du en gratäng som räcker till många. Perfekt när du vill bjuda dina gäster på något gott och enkelt. Du kan dessutom lätt anpassa storleken på den efter eget tycke. Något annat som vi gillar det är medelhavsmat. Så i denna gratäng finner ni just ingredienser som ofta finns i just sådan mat. En tredje sak som vi tycker om det är potatis gratäng. Men istället för med bara potatis så slängde jag en dag ihop den här gratängen  med zucchini, aubergine och fetaost. Jag döpte den till medelhavsgratäng och numera är den en storfavorit i vårt hem.

Medelhavsgratäng vegetarisk och förföriskt god mariasfeelinggoodlife.se

Medelhavsmaten…

Som sagt medelhavsmat är en favorit hemma hos oss och speciellt då mat från det italienska köket. Nu skulle jag väl inte sträcka mig så långt som att påstå att all italiensk mat är hälsosam. Men det finns en stor stolthet för det egna köket i Italien och mat lagad på fräscha grönsaker dessutom. Men medelhavsmat överlag har fått en hel del uppmärksamhet vad det gäller hälsa. Det är just här som man har hittat en av de blå zonerna närmare bestämt på Sardinien och den grekiska ön Ikaria . Om du inte har hört talas om de blå zonerna så kan jag berätta. Att det finns några platser i världen där man har upptäckt att människor har en bättre hälsa. Där man lever längre och inte lider av de välfärdssjukdomar som börjat sprida sig världen över. Diabetes typ 2 bland annat men även högt blodtryck, stroke och hjärtkärl sjukdomar.

Blå zoner…

I de blå zonerna där lever människor överlag i ett långsammare tempo.Man värnar om familjelivet och rör på sig på ett naturligt sätt genom att man sköter om sina odlingar.Många lever till över 100 års strecket och ingen går i pension. Kosten har ett högt fiberinnehåll och man äter sig inte proppmätt. Man äter mycket grönsaker, bär, nötter, fullkorn, kött, fisk, mejeriprodukter och olivolja. Man äter dock ingen processad mat utan lagar mat från grunden.

En sökare…

Just den här kosten har jag Själv börjat att titta på mer och mer. Eftersom jag tycker att det här med maten och hur den påverkar vår hälsa är så otroligt intressant. Jag ska inte utlysa mig som någon expert på området utan snarare en sökare. Jag söker efter ett sätt att må så bra som möjligt och jag har insett att kosten har en stor roll i det. Så jag hoppas att vare sig du föredrar vegetariskt, veganskt eller väljer att äta kött ibland. Ändå hittar något hos mig som kan väcka din inspiration att hitta ditt eget sätt att må bra på.

Medelhavsgratäng vegetarisk och förföriskt god msriasfeelinggoodlife.se

Men nu till min medelhavsgratäng..

Men nog om det för var det ju mitt recept på min medelhavsgratäng jag ville dela med mig av. Som sagt så har jag tagit min inspiration från medelhavsköket. Jag försöker också att i så stor utsträckning som möjligt. Använda mig av ekologiska ingredienser men du gör naturligtvis som du vill. Själv så vill jag använda mig av så rena produkter som möjligt. Utan en massa onödiga tillsatser och kemikalier. Det tror jag är bäst för människor djur och för vår miljö.
Så för att laga den här medelhavsgratängen behöver du följande.

Fermenterad chili
 • 2 kg mjölig potatis
 • 1 stor eller två små aubergine
 • Samma sak vad gäller zucchini
 • 1 gul lök
 • 3 vitlöksklyftor
 • En paket fetaost
 • 7 dl vispgrädde
 • 4 dl riven ost jag brukar välja en medellagrad prästost.
 • En chili frukt och jag brukar använda min fermenterade chili. Om du vill lära dig hur man gör den så klicka bara på länken. Men en färsk chili duger utmärkt.
 • Cirka 2 msk örtkryddor som timjan,basilika och salvia
 • Grovmalen svartpeppar efter egen smak
 • Havssalt eller himalaya salt som är det enda jag använder i min matlagning numera. Bordssalt är en raffinerad produkt och innehåller enbart rent natriumklorid. Havssalt eller himalayasalt är mycket godare och innehåller massor av bra mineraler. Om du vill läsa mer om saltet och dess påverkan på vår hälsa klicka bara här.

Gör så här..

 • Skala potatisen och lägg den i kallt vatten medan du förbereder resterande ingredienser.
 • Skiva zucchini och aubergine eventuellt kan du strö lite salt på dem och låta dem rinna av lite i ett durkslag. Då blir du av med en del av vätskan men själv brukar jag sällan bry mig om att göra det.
 • Hacka gul lök och vitlök
 • Hacka chili frukten
 • Smörj en stor form ca 30 X 40 cm med lite olivolja
 • Skiva sedan potatisen i ca 4 mm tjocka skivor. Jag brukar oftast använda mig av den grova skivplattan på min matberedare. Men det går fint att skiva potatisen för hand också.
 • Sedan är det bara att varva potatis,zucchini,aubergine,lök,chili och smulad fetaost. Salta peppra och krydda med örtkryddor mellan lagren.
 • Avsluta sedan med att hälla över grädden och strö över den rivna osten.
 • Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Täck gärna över gratängen mot slutet och sänk eventuellt värmen något. I fall du tycker att den får för mycket färg. Det här med temperatur och gräddtid kan variera från ugn till ugn.

Sätt din egen prägel…

Jag anser att inget recept blir någonsin komplett. För mig är matlagning alltid en pågående process. Alltså lämnar jag fritt upp till dig om du vill komplettera detta recept med ingredienser som du tycker passar.  Jag tror att soltorkade tomater , oliver och fler örtkryddor skulle vara jättegott också. Så sätt gärna din egen prägel och gör den här gratängen till din lycka till.

Medelhavsgratäng vegetarisk och förföriskt god mariasfeelinggoodlife.se

Njuta av din Medelhavsgratäng..

Sedan är det bara att servera din medelhavsgratäng med en god och färgrik sallad. Som du kan toppa med lite krispig och god surkål recept hittar du här.

Medelhavsgratäng vegetarisk och förföriskt god mariasfeelinggoodlife.se
Medelhavsgratäng vegetarisk och förföriskt god mariasfeelinggoodlife.se

Tillbehör till din medelhavsgratäng..

Dessutom varför inte servera med ett riktigt gott surdegsbröd ? För ett recept och tips om hur du bakar ett jättegott surdegsbröd klicka bara på länken. Surdegsbröd tillhör den fermenterade kosten och är något som jag brinner för. Det är kosten som tillför massor av näring till våra kroppar och hjälper till att balansera vår tarmflora.

Medelhavsgratäng vegetarisk och förföriskt god mariasfeelinggoodlife.se

Surdegsmagi…

Ett surdegsbröd är lättsmält och innehåller så mycket mer näring än ett jäst bakat bröd. För dig som inte lider av celiaki men ändå har problem med att magen sväller upp av att äta bröd. Så kan surdegsbröd vara ett alternativ till bröd bakat på bageri jäst. Själv bakar jag bara med surdeg nuförtiden och mår mycket bättre av det. Det är inte svårt men du behöver en surdegsstart och recept på det hittar du om du klickar på länken här. Men en surdegsstart kan du dessutom göra massor av annat gott som till exempel surdegsvåfflor, Surdegsrimbobullar ,Äppelcobbler och så mycket mer.

Surdegsvåfflor

Flera hälsosamma recept…

För lite hälsosamma desserter att avsluta dina middagar med så kan jag rekommendera min smarriga Kokospannacotta med mangochia topping Eller vad sägs om små krispiga rabarberpajer utan gluten och raffinerat socker? Om du surfar över till min andra webbsida mariasfeelinggood.se kan du dessutom prova min Kefirpannacotta med hallontopping.

Kokospannacotta med probiotisk mango chiafrö topping
Kokospannacotta med mango chiafrö topping

Välkommen tillbaka och inspireras…

Med det sagt så hoppas jag att du tycker om receptet på min medelhavsgratäng och att du tittar in och provar fler av mina recept. Som till exempel en enkel och god vegetarisk lasagne eller en jättegod vegetarisk linssoppa.

Så varmt välkommen tillbaka till mig jag hoppas att du hittar något som du tycker om här. Det är nämligen min högsta önskan att få inspirera människor till en hälsosam livsstil. Vem vet kanske kan även vi i framtiden bo i en blå zon en dag. Det är upp till dig och mig och till resten av Sveriges befolkning att avgöra. Jag är nämligen av den uppfattningen att det finns så mycket vi själva kan göra vad det gäller vår egen hälsa.

Björnbärssoda med rosmarin

Gör de smarta valen för hälsan..

Det är helt upp till oss själva att göra de där valen i vår vardag som kan förändra våra liv på ett fundamentalt sätt. För valen vi gör idag blir framtiden för oss och för de som kommer efter oss. Det tycker jag känns trösterikt och något positivt som vi kan välja att fokusera på. För jag väljer att vara positiv inför framtiden och den värld. Som våra efterlevande så småningom kommer att leva i. För det är den människa som jag är och tänker fortsätta att vara.

/Maria


Har du hört talas om den fantastiskt goda och hälsosamma drycken Kombucha? 
Kolla in videon nedan så får du lära dig om hur du brygger den själv.

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *