Tomatsoppa laga den idag…mariasfeelinggoodlife.se

Tomatsoppa laga den idag mariasfeelingggodlife.se

Maria Petersson

Tomatsoppa så gott eller hur?..

Jag skäms nästan men detta är faktiskt sant. Ända tills för några år sedan hade jag aldrig ätit tomatsoppa. Ja jag vet men jag tyckte inte att det lät så tråkigt helt enkelt. Men det var innan mitt hallelujah moment. Min sambo och jag ville mysa till det lite med lunch ute på stan en dag. Vi hamnade då på en jättetrevlig liten restaurang . Där var händelsevis dagens lunch  köttfärslimpa eller dagens soppa. Soppan visade sig vara en tomatsoppa naturligtvis. Efter lite tvekan så bestämde jag mig för att prova den. Magi uppstod och från den dagen så älskar jag tomatsoppa. 

Tomatsoppa laga den med massor av kärlek...

Så mina vänner det här receptet är resultatet. På en soppa som har blivit min sambos och min allra största favorit. Soppa är toppen och enligt mig perfekt för att bli sådär lagom mätt. Jag kommer att lägga upp fler av mina favoriter framöver. Godast blir det när man lagar mat från grunden och med massor kärlek. Det gäller även denna tomatsoppa så kära bloggläsare. Här har ni receptet på min tomatsoppa förpackat med massor av kärlek från mig till er. Hoppas ni tycker om den och om ni inte redan är det. Så kanske ni blir lika frälsta i tomatsoppa som mig…vem vet?

Tomatsoppa laga den idag... mariasfeelinggoodlife.se

Tomater vilken höjdare..

Tomater är inte bara vackert röda för de är även otroligt nyttiga. De innehåller nämligen ett ämne som heter lykopen. Vilket är en stark antioxidant och är toppen för vårt immunförsvar. Tomater innehåller dessutom E vitaminer och betakaroten. Som också de främjar vårt immunsystem. Men dessa röda godingar innehåller även massor av fibrer, kalium och vitamin C. Som skyddar våra oss mot hjärt-kärl sjukdomar till exempel. Så ja det finns alla skäl att frossa i tomater förutom att de är så goda förstås. 

Men nu ska vi laga tomatsoppa..

Som sagt förvånad blev jag när jag för första gången smakade tomatsoppa. För inte vad det tråkigt inte utan helt fantastiskt gott. Som jag har berättat här på bloggen tidigare så älskar jag vegetariskt mat. Jag äter gärna veganskt också och jag har full respekt för dem som är veganer. Men än så länge vill jag använda lite mejeriprodukter i min mat. Så jag har valt att ha lite grädde i den här tomatsoppan. Det är dock valfritt och soppan blir säkert jättegod utan också. Dessutom kan man ju byta ut grädden mot ett vegetabiliskt alternativ. Om ni vill ha ett tips på en blogg med fantastiska veganska recept. Så besök min blogg kompis Healthcreator.se

Känn dig fri..

När jag lagar mat så följer jag ytterst sällan ett recept. Så därför brukar jag ändra lite när jag lagar mina favoriter. Till min sambos stora förtvivlan ibland..hi hi… Så när jag lagar min tomatsoppa brukar jag ibland ha färska tomater i. Men om ni hellre vill laga den på enbart krossade tomater. Så går det alldeles utmärkt det också men lägg då till ett paket med krossade tomater. Som ni ser så ingår det en matsked socker i receptet. Det går också att utesluta om man vill. Men det är ett knep som jag har lärt mig. Som gör soppan len och fin smaken.

Tomatsoppa laga den idag... mariasfeelinggoodlife.se

Till den här soppan behöver ni följande...

 • 500 gram färska tomater
 • 3 eller 4 pkt 390 grams ekologiska krossade tomater
 • Gul lök en styck
 • 3-4 vitlöksklyftor
 • olivolja 2-3 msk
 • Rårörssocker 1 msk
 • 1 chilifrukt Jag brukar använda min fermenterade chili som jag alltid har på lut i kylskåpet. Om du vill lära dig att fermenterad chili så klicka bara på länken.
 • Cirka 4 dl vatten
 • 2 ekologiska grönsaks buljong tärningar
 • 2 msk örtkryddor t ex timjan,mejram,basilika,salvia torra funkar fint
 • Havssalt så gott och bra klicka här om ni vill läsa mer om salt och vår hälsa.
 • Grovmalen svartpeppar
 • 1-2 dl vispgrädde eller ett vegetabiliskt alternativ
Tomatsoppa laga den idag... mariasfeelinggoodlife.se

Psst ett litet tips...

Jag brukar börja med en större gryta när jag kokar tomatsoppa. För att sedan flytta över den till en mindre när jag har mixat den. På senare tid så har jag börjat att mixa soppan i min mixer. Men det går utmärkt att använda en stavmixer eller en matberedare också. Jag brukar låta min tomatsoppa koka länge för jag tycker att den blir godare då. Men testa dig fram och se vad som du tycker blir bäst. Om du tycker om detta recept så kanske du även gillar min snabba lättlagade lasagne. Om du vill avsluta middagen med något lite sött. Men ändå nyttigt så prova min Yoghurt dessert med bär och havrefrösmul.

Eller så kan ni testa mina galet goda Pannkaksbakelser. Som jag har lagt upp på min andra webbsida mariasfeelinggood.se

Tomatsoppa laga den idag... mariasfeelinggoodlife.se

Gör så här...

 • Börja med att hacka gul lök och vitlök
 • Hacka chilifrukten
 • Fräs lök och chili med örtkryddorna i olivolja men var försiktig så att den inte blir bränd. löken ska bara bli mjuk och genomskinlig.
 • Tillsätt sedan tomater,krossade tomater,socker,buljong och vatten.
 • Låt soppan få ett uppkok sänk sedan värmen och låt soppan småkoka.
 • Efter cirka en timme är soppan klar för att mixas.
 • Mixa soppan slät och fin och om du tycker att soppan blivit för tjock. Så späd den med ett par dl vatten och tillsätt grädden.
 • Rör om och smaka av tomatsoppan med havssalt och svartpeppar.
Min favorit svartpeppar!!

Goda tillbehör till tomatsoppan..

Soppan är jättegod precis som den är men här hemma så gillar vi att toppa den lite. En av våra favoriter är turkisk yoghurt. Det är supergott och ger samtidigt lite svalka åt  soppan om den känns lite för het. Men annars kan du toppa den med med riven parmesan. Det ger lite extra sälta och funkar klockrent tycker jag. Brödkrutonger är också en höjdare och ger lite crunch. Jag brukar göra mina krutonger genom att steka bröd tärningar i lite olivolja och salt.Det går jättesnabbt och blir vansinnigt gott.

Brödkrutonger är så enkelt att göra och vansinnigt gott!!

Lär dig baka surdegsbröd..

Jag brukar göra mina krutonger av mitt eget bakade surdegsbröd. Receptet på det hittar du på min andra webbsida mariasfeelinggood.se. Där har jag lagt upp tips och recept på hur du gör din egen surdegsstart. Som du sedan kan baka jättegott surdegsbröd med. Men även en massa annat gott som till exempel surdegspizza, surdegstortilla, surdegsvåfflor,surdegsbiscotti och så mycket mer. Där hittar du även recept på hur du brygger Kombucha,gör Surkål och egen Mjölkkefir.Så varmt välkommen till min värld av fantastisk fermenterad mat.

Så där ja...

Lycka till med tomatsoppan nu jag hoppas du blir lika glad i tomatsoppa som min sambo och jag. Dessutom varmt välkommen tillbaka hit till mig. Jag tycker att det är så vansinnigt kul att få blogga om mat och hälsa. Vegetarisk mat har blivit en stor favorit hemma hos oss. Likaså mat som fyller på kroppen med massor av näring. Det tror nämligen jag är så viktigt för vår hälsa. Jag brukar säga att det är som när vi tankar våra bilar. Lika viktigt som det är att fylla tanken på bilen med rätt bensin. Är det att fylla våra kroppar med rätt sorts mat för att de ska fungera på ett bra sätt. Det är i alla fall något som jag själv har insett på senare år. Om du vill läsa mer om det så läs mitt inlägg här.

Hibiskus Kombucha

Välkommen att inspireras..

Det var därför som jag började att blogga för ett par år sedan.För att jag ville inspirera andra till att hitta hälsosamma alternativ. Inte för att jag är någon som helst expert på området. Jag letar fortfarande mig fram i livet efter bra sätt att få må bra på. Både på utsidan och på insidan för det tror jag är jätteviktigt. Så jag hoppas att du som läser min blogg hittar något du tycker om här. Som får just dig att må bra för det…. skulle i så fall göra mig otroligt glad….

/Maria

Psst…. Här ett youtube tips från mig. Härliga roliga och inspirerande Kylie Flavell. Jag kan inte sluta titta på hennes fina videos just nu.

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *