Bodyscrub med Kombucha scoby mariasfeelinggoodlife..

Bodyscrub med kombucha scoby mariasfeelinggodlife

Maria Petersson

Bodyscrub med probiotiska egenskaper..

Bodyscrub visst är det bara så bra? Om du gillar det så har jag ett hett tips för dig. Det är nämligen hur enkelt som helst att göra sin egen bobyscrub. Allt som krävs det är någon typ av olja, något som skapar en skrubb effekt och en doftessens om man så vill. Men i det här receptet så har jag valt att lägga till ytterligare en ingrediens. Jag har nämligen lagt till lite mixad Kombucha scoby. 

Bodyscrub med kombucha scoby mariasfeelinggodlife

Kombucha scoby..

Jag är en passionerad Kombucha bryggare. En biprodukt från mina bryggningar är alla dessa scobys som jag får över. För er som inte brygger Kombucha och inte vet vad en scoby är. Så är det en slags silicon liknande matta. Som bildas uppe på ytan på varje bryggning. Den fungerar som ett slags lock som skyddar Kombuchan under bryggningen. Med tiden så har jag samlat på mig ett stort lager med scobys.

Överblivna Kombucha scobys kan användas till så mycket...

Varför scoby i en bodyscrub ?..

Ja jag vet att det kan låta lite märkligt men jag har provat det här ett tag nu. Efter att jag snappade upp lite tips på en amerkansk blogg. Jag följer nämligen ständigt flera olika amerikanska fermenterings bloggar. I USA är fermenterings intresset stort och har varit så i flera år nu. De ligger långt före oss på området och där har detta växt till en folkrörelse. Något som kallas traditional cooking har blivit väldigt populärt. Där ingår intresset för surdegsbakning och fermentering överlag. Kanske är det en slags protest mot all den processad mat. Som har gjort många amerikaner överviktiga och sjuka. I vilket fall så är det ett spännande område på många sätt. 

Bodyscrub med kombucha scoby mariasfeelinggodlife

Vad innehåller en scoby?..

Namnet scoby står för Symbiotic colony of bacteria and yeast. Alltså en bakterie och jäst coloni tycker du att det låter läskigt? Men då ska du veta att vi människor faktiskt består till större del av bakterier. Vi har till och med fler bakterierna i våra kroppar än vi har celler. De står för en större del av vårt immunförsvar och vi skulle inte kunna leva utan dem. Vår moder jord skulle inte heller flöda av liv. Om det inte vore för alla de bakterier som hela tiden omger oss. 

Bodyscrub med kombucha scoby mariasfeelinggodlife
Billjoner bakterier omger oss och får vår jord att flöda av liv...

Fantastiska bakterier...

Varje dag så arbetar de för fullt med allt från att smälta maten vi ätit. Till att hjälpa till med att producera hormoner och bygga upp vårt immunförsvar. De kan göra underverk i våra kroppar om vi bara ger dem en chans. Numera kan du även köpa dessa bakterier i kapslar och det kallas då för probiotika. Men det allra bästa sättet att få i sig dem är genom maten. I fermenterad kost som till exempel Kombucha och surkål så finns de i sin naturliga form.

Jordgubbspaj med scoby....

Specialdesignade för dig...

När du äter eller dricker något fermenterat så tar de nyttiga bakterierna sig förbi magsäcken och ner i din tarm. Med hjälp av ett specialdesignat skyddshölje. Kapslar klarar inte detta på ett lika bra sätt och är inte alls lika effektiva. Dessutom så är fermenterad kost fullproppad med vitaminer och mineraler. Som ju är viktiga byggstenar till en stark och frisk kropp. Så därför känns det helt naturligt för mig att tillföra lite extra probiotika även på utsidan av min kropp. För huden är ju trots allt vårt största och skyddande organ eller hur? Så varför inte ge den en liten extra boost? Om inte annat så blir huden mjuk och len på ett helt naturligt sätt.

Hemgjord bodyscrub så naturligt och bra..

Jag har numera gått över till ekologiska produkter för min kroppsvård. Det tror jag på sikt är det bästa för min kropp. Jag mår nästan lite illa när jag tänker på alla olika hudkrämer. Som jag har smetat på mig genom åren. Men jag hade då inte en tanke på hur det tar sig in i kroppen. Ett stort bevis för det är ju alla dessa smärtstillande gel som blivit populärt på senare år. Så jag tror på ekologiska produkter men det har även ökat mitt intresse. För att göra lite egna helt naturliga hygienprodukter. Som exempelvis denna enkla Bodyscrub.

Bodyscrub med kombucha scoby mariasfeelinggodlife

Men nu till själva receptet..

Det är så genialiskt och innehåller bara sådant som du kanske alla redan har hemma. Du behöver en bas som mjukgör och något som ger en skrubb effekt. Sedan kanske du vill ha något som luktar lite gott. Så denna lilla probiotiska tillsats som du naturligtvis kan utesluta om du vill. Du får en jätteskön bodyscrub ändå.

Bodyscrub med kombucha scoby mariasfeelinggodlife

Bodyscrub med frisk och härlig citrusdoft...

 

 • 2 dl brunt rörsocker det bör vara lite större korn.
 • 0,5 dl olja som exempelvis kokosolja,linfröolja, olivolja eller kallpressad rapsolja.
 • skalet från en hel lime eller en halv citron. Ett tips från mig är att spara skalen om du får över i frysen. Då kan du sedan smidigt att ta fram dem för att använda i olika recept.
 • Färsk mynta eller rosmarin.
 • 0,5-1 dl scobypure prova dig fram
 • En matberedare eller mixer.
 • En glasburk att förvara din Bodyscrub i.
Bodyscrub med kombucha scoby mariasfeelinggodlife
Bodyscrub med kombucha scoby mariasfeelinggodlife
Mixa scobyn till en pure...

Så här gör du din citrondoftande Bodyscrub...

 

 1. Börja med att mixa scobyn till en pure. Tillsätt eventuellt ett par matskedar Kombucha. Jag har märkt att det är lättare att få en jämn och fin scobypure då.
 2. Mixa sedan ihop ingredienser men börja gärna med citron/lime skal och avsluta med sockret.
 3. Häll din bodyscrub i glas burken.
 4. Om du förvarar den i kylskåpet så håller den sig längre.
 5. Var inte rädd för att byta ut någon ingrediens. Om du till exempel är känslig för citrusfrukter. Byt ut det mot något annat som passar dig bättre.
Bodyscrub med kombucha scoby mariasfeelinggodlife

Bli mjuk och len med denna Kaffe Bodyscrub...

 

 • 2 dl brunt rörsocker eller något annat socker med lite större korn.
 • 1 dl grovmalet kaffe.
 • 0,5 dl olja som exempelvis kokosolja,linfröolja,olivolja eller kallpressad rapsolja.
 • Färsk mynta
 • 0,5-1 dl scobypure prova dig fram till den mängd som passar din hud.
 • En matberedare eller mixer.
 • En glasburk med lock att förvara din bodyscrub i.
Bodyscrub med kombucha scoby mariasfeelinggodlife

Gör din ´Bodyscrub så här...

 

 1. Börja med att mixa scobyn till en pure. Tillsätt eventuellt ett par matskedar Kombucha. Jag har märkt att det är lättare att få en jämn och fin scobypure då.
 2. Mixa sedan ihop ingredienser och avsluta med sockret.
 3. Häll din bodyscrub i glas burken.
 4. Om du förvarar den i kylskåpet så håller den sig längre.
 5. Var inte rädd för att byta ut någon ingrediens. Om du till exempel är känslig för citrusfrukter. Byt ut det mot något annat som passar dig bättre.
Bodyscrub med kombucha scoby mariasfeelinggodlife

Lätt som en plätt eller hur?...

Sådär ja visst var det enkelt? Det finns faktiskt massor av saker som man kan använda sina överblivna kombucha scobys till. Om du blir nyfiken på det så klicka bara på länken här.  Så kommer du till min andra webbsida som heter mariasfeelinggood.se . Där jag lägger ut recept och tips om hur man fermenterar. Som ni förstår av mitt inlägg här så är det en av mina stora passioner. Faktiskt så är det anledningen till att jag sitter här och skriver just nu.

Läskande mango sorbet med en Kombucha twist...

Min passion...

Mitt fermenterings intresse fick mig nämligen till att börja blogga för ett par år sedan. Det ledde till att jag startade mariasfeelinggood.se För att jag vill hjälpa till med att sprida lite kunskap kring just fermentering. Sedan insåg jag att jag ju tycker om att blogga om hälsa överlag. Därav mariasfeelinggoodlife som jag ägnar åt vår hälsa och allt naturligt. Jag lägger även ut lite vegetariska recept här. Om ni vill så kan ni ju testa min Medelhavsgratäng. Men jag lägger även ut lite veganska recept som till exempel mina Blåbärsmuffins.

Medelhavsgratäng vegetarisk och förföriskt god
Himmelskt god vegetarisk medelhavsgratäng...

Mera naturligt för vår hälsa..

Som jag berättade tidigare så har jag själv bytt ut mina tidigare hygienprodukter. Mot ekologiska  sköna produkter som är bättre för kroppen och för vår miljö. Det är ett val som jag har gjort och tro mig det var inte alls så svårt. Det finns numera massor av ekologiska och bra alternativ. Vissa kanske inte fungerar på exakt samma vis som vi är vana vid. Men när man väl har vant sig så känns det hur bra som helst.

Naturliga hårfärgningsprodukter för ett friskt och starkt hår...

Testa dig fram...

Dock har jag nu lärt mig att även om det står ekologiskt på en produkt. Så är det inte alldeles säkert att den passar just dig. Mitt råd är därför att granska alla produkter För när en produkt innehåller naturliga ämnen. Så kan det ju innehålla ett ämne som just du är allergisk emot. Men det gäller ju även för produkter med kemikalier i.

Ekologiskt är bäst...

Mitt favoritmärken...

Jag har märkt att jag inte tål vissa produkter från ett märke som heter Urtekram. Deras deo får jag utslag av och tandkrämen ger mig brännsår i munnen. Jag måste dock tillägga att bara för att det är så för mig. Så behöver det inte vara samma sak för alla. Kanske är jag bara överkänslig för något i dessa produkter. Men jag har några produkter som jag tycker funkar klockrent. Jag listar dem och mina favorit inköpsställen. Här nedanför så att ni kan testa dem om ni vill.

Några av mina favoriter...

Marias ekotips...

 • Organic Shop Kan köpas hos Hälsokraft och är jättebra och billiga också. Det finns det mesta som shampo,balsam,tvål,duschcreme och olika typer hudlotion exempelvis. Jag har inte reagerat på någon av dessa produkter. Jag har använt dem i ett par år nu. De har spännande och annorlunda dofter och jag är jättenöjd med dem.
 • Kingsfisher Världens bästa tandkräm enligt mig. Finns både med och utan flour. Kan även den köpas på Hälsokraft.

Färga håret med fantastiska henna...

För några år sedan började jag att färga mitt hår med naturliga produkter. Som henna Katam till exempel och det är något som jag aldrig har ångrat. Om ni vill kan ni läsa mer om det on ni klickar på länken här. Jag beställer alla mina produkter hos hennabutiken. De har hög kvalite är väldigt seriösa och ett stort plus är deras snabba och smidiga leveranser. Jag rekommenderar dem därför varmt. Men det finns naturligtvis flera andra ställen man kan köpa henna på. Så om du blir nyfiken på det kolla bara runt lite.

Att börja färga håret med henna det är något som jag aldrig har ångrat...
Med henna blir håret friskt och starkt och får en livfull färg med vackra reflexer...

Handla lokalt...

Hälsokraft finns ju som en som nätbutik. Men jag rekommenderar att ni tar en titt om ni har en lokal butik som ni kan sponsra. Vi har en i Jönköping som är jättebra där jag handlar hela tiden. Jag tycker det är så viktigt att vi kan ha kvar våra butiker i våra städer. Jag handlar så mycket jag kan av mina produkter i fysiska butiker.Det ger så mycket mer att få den där personliga kontakten.Men vissa saker kan vara svårt att få tag i tyvärr. Så även jag handlar på nätet ibland.

Bodyscrub med kombucha scoby mariasfeelinggodlife

Så var det med det...

Jag hoppas ni blir inspirerade att testa lite ekologiska och naturliga produkter nu. Det finns ju som sagt väldigt mycket sådant numera. Men väldigt mycket kan du göra alldeles själv. Som denna Bodyscrub till exempel. Men det finns även annat som du kan testa. Som du kan göra med sådant du redan har hemma i skafferiet. Jag har ju tidigare lagt ut ett recept på en jättebra Linfrögele. Som är busenkel att göra. Klicka på länken så kommer du till det. Om du tittar på videon här nedan så får du mer tips.

/Maria

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *