Smarrig äppeldessert helt mejerifri och utan raffinerat socker..

Kan jag möjligen locka dig med en frisk och god äppeldessert? Som smakar alldeles ljuvligt och inte bara det. Den passar såväl den som föredrar vegankost som den som bara älskar en god äppeldessert. Ugnsbakade äpplen är ju så enkelt men samtidigt den ultimata desserten enligt mig. Men jag erkänner att det kan ha att göra med att smaken och doften av äpple och kanel. Alltid tar mig tillbaka till min barndom och min älskade mammas skånska äppelkaka. Mums!!! Som barn så tyckte jag inte om traditionell gräddtårta. Därför bakade min mamma alltid en underbar skånsk äppelkaka med vaniljsås till mig på min födelsedag. Vilket i princip var äppelklyftor som hon varvade med socker,kanel ,smör och skorpmjöl. För att sedan grädda i en ugnsform och som smakade himmelskt. Tillsammans med vaniljsås som hon kokade med marsanpulver.

Äppeldessert på ugnsbakade hela äpplen med en ljuvlig smak av kokos

Äppeldessert så gott...

Så för mig har varma äppeldesserter en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Men visst är det väl ofta så att barndomsminnen kommer till oss i just dofter och smaker? Det är det i varje fall min upplevelse men även jag fortfarande älskar mammas skånska äppelkaka. Så tycker jag det är vansinnigt roligt att hitta på nya äppel recept. Därför så har ni här ett recept som jag knåpade ihop för ett tag sedan. Med alldeles ljuvliga smaker från äpple och kanel. Kombinerat med kokos i form av kokossmör. Om du aldrig har testat kokossmör så kommer du att bli förvånad över hur gott det är. Kokossmör finns att köpa färdig men jag kan varmt rekommendera du gör din egen. Jag lovar att det är superenkelt och billigare dessutom.

Äppeldessert på ugnsbakade hela äpplen med en ljuvlig smak av kokos

Gör ditt eget kokossmör...

Om kokossmör är en total nyhet för dig så ser det i princip ut som en grynig kokosolja. Men kokossmör är verkligen ljuvligt och även en perfekt ingrediens till exempelvis nyttiga powerbars och blissballs. Om du kollar i en lite mer välsorterad livsmedelsbutik. Så kan du säkert hitta en burk men som sagt. Kokossmör är verkligen barnsligt enkelt att göra själv. Så om du bara följer receptet här nedanför. Kan du sedan njuta av ett egengjort kokossmör för en billig penning.

Äppeldessert på ugnsbakade hela äpplen med en ljuvlig smak av kokos

Kokossmör det här behöver du....

 • 1 påse Kokosflingor
 • 0, 5 tsk salt
 • En matberedare
 • En glasburk med lock
Äppeldessert på ugnsbakade hela äpplen med en ljuvlig smak av kokos

Gör så här...

 • Häll först Kokosflingor och salt i matberedaren.
 • Mixa sedan i cirka 5 minuter till en smidig konsistens. Stanna matberedaren då och då och skrapa ner från kanterna på blandarskålen.
 • Ju längre du mixar ju mer tunnflytande blir ditt kokossmör. Du kan enkelt anpassa ditt kokossmör efter egen smak. Själv vill jag ha mitt lite mer chunky men du kan välja att mixa ditt kokossmör till en lösarekonsistens om du så vill.
 • Häll sedan upp kokosmöret på en glasburk och sätt på locket.
 • Detta kokossmör varar upp till cirka två veckor i rumstemperatur och stelnar lite. Men du kan enkelt mjuka upp smöret genom att ställa ner burken i en skål med varmt vatten.
Äppeldessert på ugnsbakade hela äpplen med en ljuvlig smak av kokos

Äppeldessert på ugnsbakade äpplen med kokossmör...

Dessa ugnsbakade äpplen innehåller inget raffinerat socker. Istället har jag använt mig av kokossocker som har en ljuvligt knäckig smak. Kokossocker görs på nektar från kokospalmens blommor. Vilket gör det till ett naturligt socker och som jag har förstått det. Så triggar det inte blodsockret på samma sätt som ett raffinerat vitt socker. Det är brunt i färgen och påminner till smak och konsistens om farinsocker. Det blir inte lika sött som raffinerat vitt socker. Men oj så gott det är och kokossocker är numera min absoluta favorit att baka med. Kokossocker är kanske en nykomling här i Sverige. Men den har en lång tradition i det asiatiska köket. Receptet är är anpassat till 4 portioner men du kan enkelt anpassa det efter eget tycke.

Äppeldessert på ugnsbakade hela äpplen med en ljuvlig smak av kokos
Kokossocker så gott och ett perfekt alternativ till vitt raffinerat socker...

Det här behöver du ...

 • 4 äpplen och jag rekommenderar att du använder svenska närodlade äpplen. Det är ju så mycket godare. Dessutom så gynnar du ju då också en odlare i ditt närområde och vad kan vara mer klimatsmart än det?
 • 1-2 msk kanel
 • Cirka 2 dl kokossocker
 • Kokossmör cirka 1 dl
Äppeldessert på ugnsbakade hela äpplen med en ljuvlig smak av kokos

Gör så här...

 • Börja med att smörja en ugnsform med lite kokosolja.
 • Skala därefter äpplena och ta bort kärnhusen med en äppelpipa.
 • Sedan är det bara att rulla dina äpplen i kokossocker och kanel. Så att de blir helt täckta runt om.
 • Därefter ställer du helt enkelt äpplena i ugnsformen. För att sedan fylla hålen med kokossmör.
 • Baka dina äpplen i mitten av ugnen i cirka 20-30 minuter. Tiden är beroende på vilken äppelsort som använder dig av. Men mitt tips är att inte baka dem för länge. Eftersom de då riskerar att bli för mjuka och sjunka ihop. Låt dem hellre få vara något fasta och kontrollera dem med en provsticka.
 • Kokossocker är ju brunt till färgen och bränner lite lättare än vitt socker. Så håll koll och eventuellt kan du täcka äpplena med en folie mot slutet av gräddtiden.
Äppeldessert på ugnsbakade hela äpplen med en ljuvlig smak av kokos

Serveringstips till din äppeldessert...

Servera dina ugnsbakade äpplen med lite vispad kokos grädde. Det är verkligen jätteenkelt och vansinnigt gott. Det är bara att ställa en burk med kokosmjölk i kylskåp ett par timmar. För att sedan ta fram den och skopa ur den stelnade kokosgrädden som lagt sig längst upp i burken. Därefter är det bara att vispa kokos grädden fluffig och fin. Allra enklast gör du det med med en elvisp men det går fint att vispa för hand också.

Äppeldessert på ugnsbakade hela äpplen med en ljuvlig smak av kokos

Vegansk vaniljsås...

Jag har även ett recept på en vegansk vaniljsås som du kan testa om du vill. Som om ni är ovana vi det faktiskt är väldigt god. Den har en len konsistens och en ljuvlig smak av vanilj och kokos och är väldigt enkel att göra. 

Gör en vegansk vaniljsås..

Du behöver följande...

 • 2 dl mandelmjölk.. jag brukar göra min egen det är så enkelt och du får dessutom en underbart god mandelmjölk. Som enbart innehåller naturliga ingredienser. För ett recept på det klicka bara här.
 • Kokosmjölk 2 dl
 • 2 msk maizena eller potatismjöl.
 • Cirka 1 dl valfri sötning som lönnsirap eller flytande honung
 • 1 tsk vaniljpulver
 • För lite gul färg en liten nypa gurkmeja
Äppeldessert på ugnsbakade hela äpplen med en ljuvlig smak av kokos

Gör så här...

 1. Häll först mandelmjölk en i en gryta och vispa ner maizena mjölet.
 2. Vispa sedan ner de övriga ingredienserna och ställ grytan på spisen.
 3. Koka upp under vispning och när krämen börjar bubbla och tjockna sänk då till svag värme. Fortsätt sedan vispa till såsen är tjock i cirka fem minuter. Men var försiktig så att det inte bränner.
 4. Låt därefter din vaniljkräm svalna och om du är lite otålig så har jag ett tips för att såsen ska svalna fortare. Ställ bara ner grytan i diskhon och sätt i diskproppen. Sedan är det bara att fylla diskhon med kallt vatten upp till cirka halva grytan. Därefter så sätter du på locket och låter den få stå så tills såsen har kallnat. Men vispa såsen ett par gånger under tiden.
Karamelliserat bovete så krispiga och farligt goda...

Njut av din äppeldessert....

Sedan är det bara att njuta av en vansinnigt god äppeldessert som är helt fri från raffinerat socker och mejeriprodukter. Men naturligtvis kan du även välja att servera den med glass. Eller en traditionell vaniljsås eller grädde om du hellre så vill. Om du vill förgylla denna äppeldessert ytterligare. Så är det vansinnigt gott att strö lite små knapriga karamelliserade bovetekorn på desserten. De är jätteenkla att göra och du hittar receptet på dem om du bara klickar på länken.

 1.  
Äppeldessert på ugnsbakade hela äpplen med en ljuvlig smak av kokos

Det var allt för idag...

Det var väl allt för dagen och jag hoppas att ni uppskattar receptet. Vare sig ni äter vegankost eller bara är ute efter en god och hälsosam äppeldessert. Det finns ju så otroligt många fina receptmakare. Som förgyller våra liv med sina fantastiska kreationer. Jag vill ta detta tillfälle att rekommendera två av mina fina blogg kollegor. Som båda har alldeles fantastiska bloggar med otroligt smarriga och hälsosamma recept. Nämligen healthcreator.se och maggiesskafferi.se så kolla gärna in dem och inspireras av deras recept och tips. Jag vill även passa på att rekommendera att ni tar en titt på ingmar app Där hittar ni enkelt massor av tips på olika vegetariska och veganska bloggar .

 1.  
Lär dig att brygga fräsch och bubblig Kombucha hos mariasfeelinggood.se..

Välkommen till mariasfeelinggood.se

För er som inte känner till det så har jag ytterligare en webbsida som heter mariasfeelinggood.se  Där ni hittar massor av recept och tips om en av mina stora passioner som är fermentering. Om ni inte känner till det så är fermentering en uråldrig kunskap. Om hur man förädlar livsmedel till något som är otroligt hälsosamt för våra kroppar. Genom att tillsätta eller dra nytta av olika bakterie och jäst kulturer så blir dessa livsmedel otroligt näringsrika och hållbara. Men det är bara början för det transformerar dem dessutom till något som våra kroppar är anpassade att äta. Om detta låter intressant för dig så vill jag hälsa varmt välkommen. Till min fantastiska värld med micro organismer. Samt otroligt god och smakrik mat som får din kropp att sjunga…

/Maria

Psst…om ni kollar på videon här nedanför så får ni lära er ett och annat om äppelodling…

 1.