Rårörda lingon så gott...

Rårörda lingon eller lingonsylt om jag får välja så har jag svårt att hitta något mer svenskt än så. För visst har väl de flesta av oss som vuxit upp här smakat det då och då. Kanske var det mammas eller mormors hemlagade eller från en burk köpt på Ica. Men oavsett vad vi tyckte om den så tycks den vara sammanvävd i vår matkultur. Liksom köttbullar,pannkakor eller kanske skinkan på julbordet. Själv så var jag väl sisådär förtjust i just lingonsylt som barn. Men jag minns den ändå väl från mitt barndomshem. Som vuxen har jag kokat lingonsylt någon gång och tyckt att det var helt ok. Men när jag plötsligt fick infall att testa på att göra lite rårörda lingon för ett par år sedan. Så blev jag jätteförvånad över att det ju är så löjligt enkelt. Att inte behöva koka,tillsätta pektin ,konserveringsmedel eller ens sterilisera burkar. Det förändrade hela min syn på att göra sylt.

Rårörda lingon med kokossocker mariasfeelinggoodlife...

Rårörda lingon så galet enkelt..

Ja för den som har gjort lingonsylt på detta vis är det ju alldeles självklart. Men för mig så var det alldeles nytt och egentligen så är det ju lite konstigt. För samtidigt hade jag ju då gjort chiasylt i flera år. Som ju i princip är samma sak fast med chiafrön i. Jag brukar göra en jättegod chiasylt med Kombucha i . Som även den är magiskt god och om du vill testa den så klickar du bara på länken. Men nu så är det ju lingonsylt som vi ska göra. För den som nu tänker att lingon tillagade på detta vis. Inte håller lika länge som lingonsylt som kokas med stora mängder socker. Så kan jag berätta att jag har läst att lingon. Även om de må vara beska i smaken faktiskt innehåller mer socker än hallon. Vidare så finns det de som fortfarande tillagar rårörda lingon på det gamla traditionella sättet. Vilket innebär att man mosar lingonen och häller upp moset på rena burkar. För att sedan kunna förvara det i åratal. Eftersom lingon nämligen innehåller ett ämne som heter bensoesyra. Vilket gör att lingon konserverar sig själva på ett alldeles naturligt sätt. 

Rårörda lingon med kokossocker mariasfeelinggoodlife...

Rårörda lingon på nytt vis...

Så om du hellre vill prova det gamla traditionella viset så är det säkert en god ide och jag blir inte alls ledsen för det. Men om du istället vill prova på mitt recept så läser du vidare. Så att jag får förklara hur jag brukar göra mina rårörda lingon. Där jag kombinerar det gamla sättet med ett lite nyare sätt. Med massor av kärlek kokossocker och bara en liten aning ekologiskt rörsocker. Som man kan byta mot mer kokossocker om man så vill. Men jag tycker att denna kombination ger mina rårörda lingon en väldigt god lagom söt och lite djupare smak. Dessutom oavsett hållbarhet eller inte så spelar det ingen roll för mig. För vet du vad? Bara att jag själv vet precis vad min sylt innehåller gör att den smakar så mycket bättre.För min sylt innehåller inga onödiga tillsatser.  Istället kan jag njuta av en helt naturlig lingonsylt med massor av smak. . Men nu till själva receptet… häng med…

Rårörda lingon med kokossocker mariasfeelinggoodlife...

Rårörda lingon med kokossocker...

Detta recept kan du själv enkelt anpassa efter hur mycket du vill laga. Själv så brukar jag nöja mig med dessa mängder. Eftersom det är så enkelt så gör jag bara en ny sats när denna är slut. Vad det gäller hållbarheten på den så kan jag lova. Att den åtminstone håller sig i kylskåpet i tre månader utan problem.

Rårörda lingon med kokossocker mariasfeelinggoodlife...

Du behöver följande...

  • 500 gram frysta lingon.
  • 2 dl kokossocker + 0,5 dl ekologiskt rörsocker eller tillsätt lite mer kokossocker.
  • Eventuell smaksättning som till exempel kardemumma, vaniljpulver,rivet citron/apelsinskal.. Ett hett tips för dig som vill göra rårörda lingon med en lite modernare och spännande smak.
Rårörda lingon med kokossocker mariasfeelinggoodlife...

Så här gör du mina rårörda lingon..

  1. Häll först lingon, kokossocker, rörsocker och eventuell smaksättning i en rymlig skål.
  2. Rör sedan om ordentligt och låt skålen stå ett par timmar i rumstemperatur.
  3. Under tiden så rör du i lingonen då och då.
  4. När lingonen har tinat helt och sockret har smält. Så är det dags att fylla upp de rårörda lingonen på burkar.
  5. Ställ sedan burkarna i kylskåpet. Sylten kan ätas direkt men låt den gärna stå en vecka. Så kommer dina rårörda lingon att smaka ännu bättre.
Rårörda lingon med kokossocker mariasfeelinggoodlife...
Rårörda lingon med kokossocker mariasfeelinggoodlife...

Det var allt..

Så var det med det visst är det väl enkelt? Det är något som jag har börjat att uppskatta här i livet. De klassiska enkla smakerna som aldrig blir omoderna. Som man kan välja att göra på ett lite nyare sätt om man så vill. Eller naturliga metoder som funnits sedan urminnes tider. Att göra rårörda lingon är mycket gammal metod att förvara livsmedel på. Ett annat sätt att förvara livsmedel på är att fermentera dem. Det betyder att man låter en bakterie och jäst koloni få göra jobbet. Vilket resulterar i ett livsmedel som inte bara har en otroligt bra hållbarhet. Utan dessutom blir otroligt näringsrik och lättsmält för våra magar. Ett par exempel på det är surdegsbröd och mjölksyrade grönsaker. Men det finns så många fler och det finns förmodligen exempel på detta. Inom alla kulturer runt omkring över hela vår fantastiska planet.

Baka lite surdegsbröd...

Men om du blir lite nyfiken på det så besök gärna min andra webbsida mariasfeelinggood.se Där har jag massor av recept och tips för hur du ska gå tillväga. Så titta in och inspireras att till exempel baka en jättegod och smakrik surdegsgrova. Eller varför inte lite surdegs kanelbullar sötade med honung och dadlar. Ja att baka med surdeg är så enkelt och så gott. Jag kan lära dig hur du gör din alldeles egna surdegsstart om du vill. Med den så får du en ny och helt fantastisk vän i köket. Som du kan baka en massa gott med. 

Baka lite smarriga och mättande surdegslimpor...

Välkommen tillbaka...

Men oavsett så varmt välkommen tillbaka hit och inspireras av mina inlägg här. Om du blir sugen på att prova några av mina andra recept så kan jag varmt rekommendera. Min linssoppa för liten plånbok eller en jättegod granola som är superenkel att göra. Jag hoppas att du hittar något som passar dig. Dessutom så är jag öppen för dina eventuella kommentarer och frågor. Kom gärna med tips på vad ni vill läsa om hos mig eller kanske vill veta mer om. Hör i så fall av dig via mail eller skicka ett DM på mitt instagram. Om du vill så kan du även titta in på min youtubekanal.   I videon nedanför får du lite tips från mig ifall du vill testa på kombucha bryggning.

/Maria