Kefirscones mumsfilibabba...

Scones visst är det så gott och så enkelt att baka dessutom. Här kommer ett recept på mina goda kefirscones. Som är perfekta till en sen söndagsfrukost eller brunch. Bakade på grovt rågmjöl, fullkorn och siktat dinkelmjöl.Dessutom fullproppade med bra fibrer och med massor av mumsiga frön. Så är de mer mättande än sina vetemjöl kusiner. Men som om det inte var nog. Så innehåller dessa godingar ytterligare en utav mina absoluta favoriter. Nämligen…. tada.. Mjölkkefir. Det gör faktiskt dessa scones ännu ett snäpp bättre. Av en anledning som jag strax ska avslöja för dig. Så häng med nu…

Kefirscones sagolika och perfekta för en söndagsbrunch..

Hemgjord mjölkkefir en riktig vinnare...

Den härligt syrliga mjölkkefiren ger verkligen smaken på dessa scones en alldeles extra skjuts. Om du aldrig har hört talas om hemgjord mjölkkefir. Ja då har du verkligen missat en riktig liten goding. Men var inte orolig för det går enkelt att ändra på….För hemgjord mjölkkefir är en riktig vinnare och i mitt tycke. Är det något som borde finnas i varje hem. Med sitt höga näringsvärde är den toppen för stora som små. Hemgjord mjölkkefir gör på något som kallas för mjölkkefirgryn.

Hemgjord kefir är superenkelt att göra...

Startkultur...

Men de är ju igentligen inga gryn utan en typ av startkultur. Det innebär att när du lägger dem i en burk med mjölk. Så får du en fantastiskt syrlig och god mjölkdryck. Som är lite lätt kolsyrad och på grund av det. Så brukar den även kallas för mjölkdryckernas Champagne. Inte så illa va? Själv har jag gjort min egen mjölkkefir i flera år nu. Jag använder den till allt från till frukostgranolan till dippsåser. Jag gör goda och mättande smoothies och bakar med den. Ja dess potential är enorm och jag har fler recept. Som det här på min andra webbsida som heter mariasfeelinggod.se . Som min kefirost, Banankaka med kaffe, kefirostpuddingar , kefirpannacotta med hallon chia topping och kefir sill till exempel. Men nu var det ju kefirscones som vi skulle baka eller hur?

Toppa din frukostgröt med lite Kombucha chiasylt...

Kefirscones så här gör du dem...

Detta recept räcker till två runda bröd kakor men du kan enkelt anpassa det efter eget önskemål. Jag använder som sagt min hemgjorda mjölkkefir. Men har du ingen så byt ut den mot lite yoghurt.

Kefirscones sagolika och perfekta för en söndagsbrunch..

Det här behöver du....

 • fint rågmjöl eller grovt om du så vill 2 dl
 • 2 dl fullkornmjöl
 • siktat dinkelmjöl 2 dl
 • 2 dl frön som till exempel linfrön, pumpakärnor, solroskärnor, sesamfrön.
 • 1 nypa salt
 • 1 nypa ekologiskt rörsocker
 • 5 tsk bakpulver
 • 100 gram smör
 • 2 dl mjölk kefir eller yoghurt
 • ekologisk mjölk cirka 1dl eller eventuellt lite mer degen ska vara något lös.

Gör så här...

 • Börja med att blanda de torra ingredienserna i en bunke.
 • Därefter finfördelar du smöret i mjöl och frö blandningen.
 • Tillsätt sedan mjölkkefir och mjölk och rör ihop till en ganska lös deg.
 • Dela degen i två delar och forma till två runda bröd kakor på en bakpappersklädd plåt.
 • Platta ut dem något och skär att kryss i varje bröd kaka med en kniv.
 • Nagga dem med en gaffel och grädda dem i i 225 grader i cirka 15 minuter.
Kefirscones sagolika och perfekta för en söndagsbrunch..

Njut....

Sedan är det bara att avnjuta dina varma kefirscones. Varför inte med lite smarrig Kombucha Chiasylt. Det är en riktig hit jag lovar och något som alltid finns i vår kyl numera. Den är superenkel  att göra och är härligt syrlig och god. Kombuchan i receptet ger  dessutom sylten en extra kick. De goda bakterierna boostar tarmfloran. Men medför  även att sylten håller sig lite längre. 

Kefirscones sagolika och perfekta för en söndagsbrunch..

Det var allt..

Jaha det var det jag hoppas att du tycker om receptet och tittar in igen. Du är dessutom varmt välkommen att besöka min andra webbsida som heter mariasfeelinggood.se Där lägger jag som sagt upp recept och tips om hur du fermenterar. Så välkommen dit och inspireras till en livsstil med fermenterad mat. Som boostar din tarm och gör dig frisk, stark, glad och även smartare. För en tarm i balans med en mångfald av goda bakterier. Har även en påverkan på hur vi tänker och känner. Från tarmen går det nämligen en kanal upp till din hjärna. Som heter vagusnerven och det är på grund av den som vår tarm även kallas för vår andra hjärna. Där produceras en stor del av våra hormoner och om du vill läsa mer om det så klicka här.

Kefirost det är mumsfilibabba...

Slutligen...

Men oavsett om du fastnar för det här med fermentering eller inte. Så är du självklart välkommen tillbaka hit. Jag blir så lycklig för varje besök som jag får. Det värmer mitt hjärta och och ger mig boost att fortsätta. Jag lägger en stor del av min tid på detta men det har gett mig så mycket tillbaka.

Mat kan vara som medicin och gott dessutom...

Mitt bloggliv...

När jag började att blogga för två år sedan nu. Så hade jag inte en aning om hur det gick till. Men jag bara slängde mig ut och försökte att bjuda på mig själv. På det bästa sätt som jag bara kunde. Med tiden har jag fått ny kunskap och nu sitter jag här. Med två webbsidor och undrar ibland hur i all sin dar detta gick till. Ibland har det gått trögt och jag har då börjat tvivla på mig själv. Men jag har inte ångrat en en sekund. För detta har kommit att bli en del av mig. Så varmt välkommen och botanisera bland mina recept. Jag kan till exempel rekommendera min tomatsoppa och mina chokladbars med saltycaramel. 

/Maria

Psst..Om du kollar på videon nedanför så får du se hur jag bakar mina favorit surdegsfrallor…