Härligt julig grönkålspaj med ost...

Julen närmar sig med stormsteg och medan jag blickar tillbaka. På mitt första år med denna webbsidan. Så vill jag passa på att dela ett recept. På en smarrig grönkålspaj som jag lagade häromdagen. I pajdegen har jag lite surdegsstart. Vilket gör pajskalet smakrikt, mättande och lättsmält. Fyllningen är lite julinspirerad med grönkål, purjolök, tre sorters ost. Jag måste erkänna att jag haft svårt att skaka fram den där mysiga julkänslan i år. Vilket ju naturligtvis har med detta årets pandemi att göra. Dock måste jag erkänna att att det varit ett lärorikt år och jag vet inte vad ni har lärt er. Men jag har lärt mig tålamod och att göra så gott jag kan. Så därför mina vänner gör jag här ett tappert försök. Med att sprida lite julstämning genom en julig grönkålspaj som kan serveras till julbordet. Så här kommer det….

Grönkålspaj med tre sorters ost mariasfeelinggoodlife..
Foto av Karolina Grabowska från Pexels

Gör en surdegsstart...

Som ni väl redan har förstått så kräver denna grönkålspaj en surdegsstart. Men oroa dig inte det fixar du hur fint som helst. Klicka bara på länken här så kommer du till ett recept på den. Så snälla spring nu inte iväg och köp en i affären. För det är verkligen så enkelt att göra sin alldeles egna surdegsstart. Det krävs bara lite bra mjöl ekologiskt och stenmalet och en glasburk med lock. Det är allt och ja det tar några dagar. För din surdegsstart att komma igång men i gengäld. Så kommer du att få en helt ny och fantastisk vän i köket. Som du förvarar i kylskåpet och kan göra massor av smarriga recept med. Om du klickar över till min andra webbsida mariasfeelinggood.se. Så får du massor av tips på hur du bakar surdegsfrallor,lussebullar,havrecookies, muffins,våfflor och chokladtårta. Men nu ska vi laga grönkålspaj ju…

Ljuvliga Cupcakes bakade med surdeg i smeten och toppade med choklad/Maca/ Kefirost frosting....
En egen surdegsstart är verkligen så enkel att göra alldeles själv....

Det här behöver du till din Grönkålspaj.....

 • 3 dl ekologiskt stenmalet vetemjöl eller siktat dinkel
 • 125 gram smör
 • Bubblande surdegsstart 0,5 dl
 • 2 msk kallt vatten
 • purjolök en halv sådan av medelstorlek
 • 250 gram grönkål
 • 100 gram getost
 • Brieost 100 gram
 • 2 dl riven mellan lagrad prästost eller annan någorlunda ost smakrik ost efter eget tycke.
 • 3 ägg
 • 4 dl gräddmjölk
 • salt cirka 1 tsk
 • grovmalen svartpeppar cirka 1 tsk
Grönkålspaj med tre sorters ost mariasfeelinggoodlife..

Gör så pajdegen så här...

Jag brukar göra min pajdeg i en matberedare men du kan naturligtvis göra den för hand om du vill. Du kan även använda dig av surdegsstarten direkt från kylskåpet om du vill. Men tänk i så fall på att den inte har stått för länge. En surdegsstart bör matas cirka varannan vecka eller så.

  1. Lägg först mjölet i skålen på matberedaren och tillsätt smöret i tärningar.
  2. Kör sedan matberedaren någon minut.
  3. Därefter tillsätter du surdegsstart,vatten och kör matberedaren ytterligare någon minut. När det har bildats en degklump som åker runt i skålen är den klar. Om den inte formas till en degklump så tillsätt lite mer mjöl.
  4. Därefter trycker du ut degen i en smord pajform. Om du vill ha ett galler på pajen sparar du en bit av degen.
  5. Täck därefter formen med plast och ställ den i kylskåpet i minst en halvtimme. Men om du vill dra nytta av mjölksyrabakterierna. Så kan du låta den stå i 1-3 dagar beroende på hur syrligt degskal du vill ha.
Grönkålspaj med tre sorters ost mariasfeelinggoodlife..

Baka grönkålspajen..

 1. Börja med att förgrädda pajskalet i 225 grader i mitten av ugnen i 10 minuter .
 2. Skölj sedan grönkålen och strimla den. Eventuellt så kan man riva av bladen från stjälkarna. Jag masserade min grönkål med lite olivolja för att få den mer mjuk.
 3. Skölj därefter purjolöken och strimla även den.
 4. Vispa sedan samman äggen med gräddmjölken och den rivna osten.
 5. Sedan är det bara att varva grönkål,purjolök och osten i pajskalet. Själv så bryter jag bara osten lagom stora bitar.
 6. Häll därefter över äggstanningen och garnera eventuellt pajen med ett galler. Det kan du göra hur konstfullt du vill. Själv så brukar jag mestadels rulla degen i 4 runda lagom långa längder. För att sedan lägga dem i ett kors över pajen.
 7. Grädda sedan din  grönkålspaj i 225 grader i 35-40 minuter. Tills äggstanningen har stelnat och pajen fått en vacker gyllenbrun färg.
Grönkålspaj med tre sorters ost mariasfeelinggoodlife...

Lycka till....

Sådär ja lycka till med Grönkålspajen jag hoppas verkligen att du tycker om den. Jag vill även passa på att tacka för att du besöker min webbsida här. Det betyder verkligen så mycket för mig och jag hoppas att du tycker om den. När jag startade den för ett år sedan nu. Så var den en vidareutveckling av min gamla blogg på blogg.se. Där jag startade mitt bloggande för två år sedan. Den ledde till min webbsida mariasfeelinggood.se om fermenterad mat. Men efter ett tag så kände jag att jag hade så mycket mer. Som jag ville blogga om som inte riktigt passade in där. Därav så startade jag då upp denna webbsida. Men en önskan om att få dela med mig av min egen hälsoresa. Som har inneburit att jag har ställt om min kost. Men även vill försöka leva så naturligt jag kan. Eftersom jag tror att det är det som min kropp mår bäst av.

Grönkålspaj med tre sorters ost mariasfeelinggoodlife..

Året som gått...

Som jag nämnde tidigare så har ju detta året varit en prövning.Förra året vid denna tiden hade jag stora planer över att få utveckla mitt bloggande. Glad i hågen startade jag upp den här sidan. Allt rullade på för fullt när pandemin slog till. Ja jag ska absolut inte klaga för jag har ju egentligen haft en väldig tur. Alla mina nära och kära inklusive mig själv. Har ju klarat sig igenom helskinnade och min sambo och jag har kvar vår försörjning.

Utveckling...

Jag har kunnat fortsätta med mina webbsidor. Även om inspirationen ibland har lyst med sin frånvaro. Så har jag ändå lyckats att göra mitt bästa. Med att fylla mina bloggar med innehåll. Jag har verkligen försökt att fokusera på det som varit positivt. Men irritationen har legat där under ytan. Mest på grund av min känsla av hjälplöshet tror jag. Men så i förra veckan bestämde jag mig. För att nu är det dags att sluta sura. När jag tittar tillbaka så är jag ändå stolt. Över mig själv och även över vad jag har åstadkommit under året. Jag har lärt mig mycket och även utvecklats. Så när jag summerar året 2020 är det vad som känns viktigast för mig.

Fira jul med omsorg och kärlek...

För er som inte har haft samma tur som mig. Skickar jag all min kärlek och mina varmaste hjärtekramar. Jag förstår att det kan låta väldigt fattigt. Men kanske kan denna julens mer lågmälda ton. Hjälpa till att läka en del av de sår som rivits upp under året. För som det ser ut så kommer årets julfirande. Att bli en lugn tillställning tillsammans med de allra närmaste. Men kanske kan den här julen uppmärksamma oss på. Vad som är det viktigaste här i livet. Istället för att vända ut och in på oss själva. För att få fira den där perfekta julen som vi tror att alla vill ha. Så kanske vi kan laga lite god mat med extra kärlek och omsorg i år. För att sedan kunna njuta av julen på ett lite annat. Men ändå lika mysigt vis. 

Saffranskaka med surdeg och äpple så saftig och god
Saffrankaka med äpplen och surdeg i smeten mums...
Knäck så goda även utan raffinerat socker
Knäck så galet goda utan raffinerat socker...

God jul och gott nytt år...

Med det så vill jag önska er alla en god jul och ett gott nytt år. Jag kommer kanske att hinna med ett par recept till innan dess. Men i vilket fall så hoppas jag att ni får en skön och avkopplande helg. Med god och nyttig mat tillsammans med dem ni älskar. Om ni blir sugna att testa något annat av mina recept så här till jul. Så kan jag rekommendera lite knäck gjord kokossocker. Eller en jättegod  Äppel saffranskaka med surdeg i.

/Maria